Ludovic Orban, declarația zilei. Cum i-a urat președintelui „La mulți ani!”
- Simona Ionescu
- 13 iunie 2020, 12:39
Premierul a avut o dimineață încărcată, sâmbătă, 13 iunie. A participat la ceremoniile legate de comemorarea Mineriadei din 1990 și a stat de vorbă cu presa. Știa că e ziua de naștere a președintelui.
Înainte de a ajunge la urările pentru președintele Klaus Iohannis, care a împlinit azi, 13 iunie, vârsta de 61 de ani, punctăm cele mai importante declarații făcute de premierul Orban.
* Dosarul privind atrocitățile din 1990 nu este încă finalizat. Ludovic orban a făcut apel la magistrați să-i pedepsească pe vinovați.
*”Vom cere stare de alertă pentru 30 de zile”, nu de 15 zile, așa cum a solicitat PSD. Orban speră să găsească o majoritate în Parlament care să înțeleagă pericolul Covid și ”că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”.
*A precizat că nu a avut nicio discuție cu cineva din PSD despre starea de alertă prelungită.
Întrebat de o jurnalistă dacă i-a urat ceva președintelui Iohannis de ziua lui, premierul Ludovic Orban a făcut o declarație ce părea că vine din alte timpuri.
Probabil luat prin surprindere, cu glas tremurând, posibil din cauza măștii, premierul Ludovic Orban spus:
”Deja i-am urat președintelui Iohannis în gând ”La mulți ani”. Cu siguranță o voi face mai târziu și personal”.
Președintele Klaus Iohannis își sărbătorește ziua acasă, la Sibiu. Nu a uitat să mulțumească tuturor celor care i-au făcut urări pe pagina sa de Facebook. El le-a transmis următorul mesaj:
”Vă mulțumesc pentru toate gândurile bune și mesajele pe care mi le-ați transmis astăzi! Îmi sunteți alături, iar susținerea voastră înseamnă foarte mult pentru mine”.
Când și cum a devenit liberal Klaus Iohannis
La 20 februarie 2013 s-a înscris în Partidul Național Liberal (PNL), iar la 23 februarie 2013 a fost ales, la Congresul ordinar al PNL, prim-vicepreședinte al partidului.
La 28 iunie 2014, în cadrul Congresului ordinar al PNL, a fost ales președinte al acestui partid, primind 95% din voturile delegaților la Congres. În cadrul aceluiași congres a avut loc și fuziunea dintre PNL și PDL, în urma căreia a rezultat alianța electorală Alianța Creștin Liberală Partidul Național Liberal-Partidul Democrat Liberal (ACL PNL-PDL).
La 11 august 2014, Biroul Politic Național comasat PNL-PDL a decis desemnarea liderului liberalilor, Klaus Iohannis, drept candidat al ACL la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. În primul tur de scrutin al alegerilor, din 2 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a obținut 30,37% din voturi, iar principalul său contracandidat, Victor Ponta, reprezentantul Alianței PSD-UNPR-PC, a obținut 40,44% din voturi.
La 16 noiembrie 2014, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a fost ales președinte al României, cu 54,43% din voturi. La 21 noiembrie 2014, Curtea Constituțională a României a confirmat rezultatele alegerilor prezidențiale și a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte.
La 18 decembrie 2014 și-a depus mandatul de președinte al PNL și și-a anunțat demisia din partid, ca urmare a alegerii sale în funcția de președinte al României.