Platformele care vând referate elevilor și studenților pot fi închise. Reacția părinților

Referat. Sursa foto: Antonio Guillem | Dreamstime.com

Platformele online care comercializează sau oferă acces la lucrări academice de licență, masterat și doctorat, precum și proiecte sau referate, se vor închide.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii 427/2023, platformele online care pun în vânzare sau oferă persoanelor fizice, cu orice scop, lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau pentru promovarea evaluărilor pot fi închise la cererea poliției.

Site-urile ce vând lucrări științifice au urma să fie închise

Conform reglementărilor, atât vânzarea cât și achiziționarea unor astfel de lucrări științifice vor fi sancționate de către autorități, cu amenzi semnificative ce variază între 100.000 și 200.000 de lei.

„În cazul faptei prevăzute la alin. (2) (oferta de vânzare - n.r.), care se săvârșește prin mijloace electronice, agenții constatatori ai Ministerului Afacerilor Interne pot dispune și sancțiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții“, se arată în lege.

În plus, poliția are posibilitatea de a solicita specialiștilor din domeniu blocarea platformei respective. În cazul în care aceasta este găzduită pe servere din afara țării, poate interzice, prin mijloace tehnice, accesul cetățenilor români la acea pagină.

Lucrări științifice. Sursa foto: Bongkarn Thanyakij | Dreamstime.com

Poliția trebuie să obțină aprobarea ANCOM

Polițiștii pot să solicite Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București să blocheze funcționalitatea unui domeniu «.ro» prin intermediul căruia conținutul care face obiectul constatării contravenției de la alin. (2) (oferta de vânzare - n.red.) este disponibil online”, dar și „să solicite furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul respectiv”.

Important de menționat este faptul că toate aceste acțiuni ce vizează site-urile ce vând lucrări științifice sunt inițiate la cererea poliției, însă necesită aprobarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), entitatea responsabilă cu monitorizarea traficului pe internet.

Studenți. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Conform noilor reglementări, furnizorii de servicii de găzduire sau furnizorii de rețele de comunicații electronice pot fi amendați în cazul neimplementării măsurilor impuse de ANCOM, cu sume cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.

Procesul de constatare și aplicare a acestor sancțiuni este gestionat de personalul ANCOM.

Interzicerea site-urile de lucrări științifice, o problemă pentru elevii de gimnaziu sau liceu

Iulian Cristache, liderul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, argumentează că perspectiva asupra situației ar trebui analizată din două puncte de vedere distincte.

El spune că în ceea ce privește licențele, lucrările de masterat sau doctorat, măsura e una benefică și trebuia luată. Însă, dacă ne raportăm la elevii de gimnaziu și liceu, aici intervine o problemă.

Și asta pentru că acest lucrări științifice pot fi o sursă de documentare, spune Iulian Cristache.

Pe de altă parte, există și site-uri care oferă chiar pentru o plată uneori modică, să nu spun gratuit, referate utile pentru elevii de gimnaziu sau liceu. Aici vorbim de cu totul altă chestiune. Vorbim de o sursă de documentare. Este ca și când ai merge la bibliotecă. Trăim într-o eră digitală, trebuie să profităm.

Sigur, profesorii trebuie să evalueze aceste referate oral ca să vadă dacă elevii au înțeles ceva și nu au căutat pe internet și au dat un simplu «print». Trebuie să verifice dacă elevii au înțeles ceva de acolo. Repet, sunt o simplă sursă de documentare precum biblioteca”, a spus acesta pentru Adevărul.