Lucian Netejoru: „Acţiunile disciplinare pun presiune asupra judecătorilor şi procurorilor”

Lucian Netejoru: „Acţiunile disciplinare pun presiune asupra judecătorilor şi procurorilor”

Șeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a transmis, la bilanţul pe 2019 al instituţiei, faptul că s-a susţinut în mai multe ocazii că acţiunile disciplinare pun presiune asupra judecătorilor şi procurorilor.

Redăm mesajul inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare Lucian Netejoru,:

„Inspecţia Judiciară s-a aflat în anul 2019 în faţa unor opţiuni fundamentale, determinate de noua concepţie privind sistemul judiciar, consacrată legislativ la finele anului 2018. Reconfigurarea statutului şi extinderea atribuţiilor s-au reflectat şi în normele interne privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare, ca precursoare a unor schimbări de esenţă în cultura sa organizaţională.

Interesul public în creştere pentru activitatea pe care o desfăşurăm ne-a adus în faţa unei provocări majore: menţinerea instituţiei într-un spaţiu propriu realizării scopului pentru care a fost înfiinţată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rapoartele şi rezoluţiile Inspecţiei Judiciare au continuat să pună la dispoziţia Consiliului Superior al Magistraturii informări imparţiale şi corecte cu privire la funcţionarea instanţelor şi parchetelor sau, după caz, la starea disciplinară a magistraţilor, pentru fundamentarea măsurilor necesare.

În anul 2019, au existat voci care au contestat calitatea serviciului nostru în materia răspunderii disciplinare având în vedere numărul de respingeri ale acţiunilor pe care le-am exercitat. Departe de a fi un eşec, cred că procentul de respingere este un reflex al necesarei independenţe a inspectorilor judiciari, mai ales în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au menţinut situaţiile de fapt constatate în cursul cercetărilor disciplinare.

S-a susţinut cu diverse ocazii că acţiunile disciplinare pun presiune asupra judecătorilor şi procurorilor. Libera exprimare este un drept fundamental de care suntem mândri că l-am câştigat şi tocmai de aceea trebuie ştiut că aceste acţiuni reprezintă mai puţin de 4% din totalul lucrărilor disciplinare.

Ca atare, în peste 95% din cazuri inspectorii judiciari le prezintă petenţilor, prin intermediul rezoluţiilor de clasare, argumente pertinente cu privire la modul corect în care judecătorii şi procurorii îşi desfăşoară activitatea.

Îmi doresc ca anul 2020 să fie un an în care să construim pentru ca justiţia să fie acel serviciu public de care este nevoie şi pe care oamenii oneşti şi-l doresc”, scrie monitoruljustiției.