LPF riscă o amendă de 10% din venituri dacă a vândut fără licitaţie drepturile TV. Anchetă a Consiliului Concurenţei
- Căt ălin Antohe
- 6 martie 2014, 13:35
Consiliul Concurenţei va verifica ce fel de contract a semnat Liga Profesionistă de Fotbal pentru vânzarea drepturilor TV.
LPF a anunţat ieri, pe site-ul oficial, semnarea unui parteneriat media cu o firmă din Uniunea Europeană, având drept scop comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Campionatul naţional al Ligii I pe următoarele cinci sezoane. Potrivit presei sportive, LPF a vândut de fapt chiar drepturile de televizare a meciurilor. “Dacă au făcut aşa ceva, îşi pierd capul!”, ne-au spus surse din cadrul Consiliului Concurenţei. Liga Profesionistă de Fotbal nu are niciun drept să semneze vânzarea pe cinci ani a tuturor drepturilor de televizare ale meciurilor deoarece ar încălca grav Legea concurenţei, iar sancţiunile pot merge până la 10% din veniturile Ligii. “Dacă nu-şi respectă angjamentele, redeschidem investigaţia şi îi radem”, ne-au spus sursele. LPF se află sub monitorizarea Consiliului Concurenţei În 2011, Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie împotriva FRF şi LPF, investigaţie ce a cuprins şi vânzarea drepturilor de televizare. În urma investigaţiei, FRF şi LPF au fost scutite de sancţiuni drastice numai cu respectarea unor condiţii obligatorii, între care:
- durata pentru care se vor vinde drepturile pachetizate nu va depăşi 3 (trei) ani.
- contractele încheiate în urma licitaţiei nu vor conţine nicio clauză de reînnoire acontractului, în mod automat, la expirarea termenului pentru care au fost încheiate
- un ofertant nu va putea dobândi, deţine sau exploata mai mult de 6 pachete din cele 7 pachete puse în vânzare şi pentru care nu au fost instituite condiţii speciale legate de acoperire şi criteriul “free-to-air” (principiul „no single buyer”)
- celelalte două pachete vor putea fi achiziţionate numai de către un difuzor tv sau de un consorţiu care să asigure furnizarea de servicii de programe cu acces liber a căror difuzare să aibă o acoperire naţională de peste 30%, respectiv de peste 90% din populaţia recenzată a României (TVR).
Amenzi uriaşe Monitorizarea respectării prevederilor din angajamentul luat de Ligă se face doar până în vara acestui an, dar asta nu înseamnă că LPF are dreptul să încalce legea după expirarea monitorizării. “Dacă încalcă legea concurenţei, LPF poate fi amendată cu 0,5% - 10% din totalul veniturilor încasate”, spune Consiliul Concurenţei. În urma vânzării drepturilor, LPF ar urma să încaseze, pentru 5 ani, 168 de milioane de euro. "În baza acestui parteneriat, LPF va încasa în următoarele cinci sezoane competiţionale, în mod necondiţionat, o sumă anuală netă egală cu valoarea sumelor anuale încasate din cedarea drepturilor de difuzare primite de LPF în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014”, se arată în comunicatul Ligii Profesioniste de Fotbal.