Petrolul a depășit joi pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014 încoace. Această lovitură a venit din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei. Războiul ar putea afecta aprovizionarea cu energie. Se va simți în toată omenirea.
UPDATE
La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. La ora 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră. Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc., Wood Mackenzie Ltd. şi Rystad Energy AS sunt de părere că preţurile uriașe la gaze vor persista tot anul.
Țițeiul Brent a atins un maxim de 101,34 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor din Asia, cel mai înalt nivel din septembrie 2014, și era la 101,20 dolari pe baril la 04:23 GMT, în creștere cu 4,36 dolari, sau 4,5%. Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,22 dolari, sau 4,6%, la 96,32 dolari pe baril, după ce a urcat până la 96,51 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din august 2014.
Aceste creșteri au pornit din cauza atacului asupra Rusiei, iar omenirea s-ar putea confrunta cu o serie de lipsuri. Războiul ar putea afecta aprovizionarea cu energie.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi o operațiune militară în estul Ucrainei. Acest lucru poate însemna începutul unui război de proporții în Europa din cauza cererilor Rusiei de a înceta expansiunea NATO spre est.
Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume, iar războiul ar putea lăsa o mulțime de țări fără această resursă. Rușii sunt cunoscuți pentru vânzarea de țiței către rafinăriile europene. Omenirea depinde de ei, fiind și cei mai mari furnizori de gaze naturale pentru Europa, asigurând aproximativ 35% din aprovizionarea acesteia.
Industria poate cădea în orice moment
"Anunțul Rusiei privind o operațiune militară specială în Ucraina a împins Brent-ul spre pragul de 100 de dolari/baril", a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri al ING, adăugând că piața petrolului depinde de deciziile pe care Vladimir Putin le va lua, dar și de măsurile celorlalte țări.
Piața petrolului trece prin schimbări radicale, dar și printr-o serie de probleme. Războiul a adus mari tensiuni în acest domeniu.
"Această incertitudine crescândă într-o perioadă în care piața petrolului este deja tensionată o face vulnerabilă, astfel că este probabil ca prețurile să rămână volatile și ridicate", a adăugat el.
"Un factor care ar putea acționa ca o frână temporară asupra prețurilor este acordul nuclear cu Iranul, existând zvonuri potrivit cărora ar putea fi anunțat un nou acord, posibil chiar în această săptămână", a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA, potrivit Mediafax.