Serviciile secrete din Rusia au reușit să penetreze sistemul de comunicații criptate al Ungariei. Astfel, oficialii de la Moscova au acces la toate transmisiunile de informații clasificate ale diplomaților maghiari. Dezvăluirea explozivă a apărut în presă, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din țara vecină. În ciuda acțiunii neprietenoase a Moscovei, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a acceptat cea mai înaltă decorație a Rusiei.
Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Ungaria, o dezvăluire de presă este pe cale să arunce în aer regimul lui Viktor Orban. Publicația Direkt36, susține, printr-o investigație jurnalistică, faptul că diplomația maghiară a fost victima acțiunilor neprietenoase provocate de serviciile secrete ale Moscovei. Aceasta în condițiile în care Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin, iar guvernul său s-a opus multă vreme introducerii de sancțiuni împotriva Rusiei. Ungaria s-a opus introducerii unui embargo asupra livrărilor de gaze din Rusia.
Cu toate acestea, în ciuda susținerii pe care a primit-o de la Budapesta, serviciile de la Moscova nu au avut nici un scrupul și au spart sistemul secret de comunicații al diplomației de la Budapesta. Astfel, hackerii ruși care activează în cadrul serviciilor secrete ale FSB și GRU au obținut acces total la informațiile clasificate transmise de diplomații maghiari, după cum arată publicația Direkt36.
Astfel, serviciile secrete ruse aveau acces zilnic la calculatoarele diplomaților și angajaților din cadrul Ministerului Externe și cunoșteau toate mișcările guvernului Ungariei.
Mai mult publicația susține că spionajul rus are o perspectivă asupra a ceea ce diplomația ungară coordonează alături de partenerii din cadrul NATO și UE. Este posibil, chiar, ca hakerii să fi avut acces la puncte informatice protejate prin care diplomații partajează „informații clasificate naționale, ale NATO sau UE cu colegii și superiorii lor”.
Guvernul maghiar a cunoscut situația
Penetrarea rețelei informatice a fost totală, arată ziariștii maghiari, și durează de mai mulți ani. Breșa de securitate a permis Rusiei să cunoască toate mișcările guvernului Ungariei în avans, iar acest lucru s-a întâmplat chiar și la începutul războiului din Ucraina.
Situația a fost cunoscută, inclusiv la vârful guvernului de la Budapesta. Guvernul maghiar nu a denunțat niciodată public atacul informatic din partea serviciilor ruse de informații. Și mai mult, susțin jurnaliștii de la Direkt36, ministrul de Externe, , a acceptat, pe 30 decembrie 2021, la Moscova, cea mai înaltă distincție a Federației Ruse pentru cetățeni străini.
Ungaria este înainte de alegeri
Dezvăluirile despre acțiunile serviciilor secrete de la Moscova, împotriva diplomației maghiare, au loc în contextul alegerilor parlamentare din Ungaria. Un nou scrutin electoral este programat pentru 3 aprilie, iar Viktor Orban are emoții.
Pentru prima dată după anul 2010, Viktor Orban se confruntă cu o opoziție foarte puternică formată din șase partide. El are un avans de doar 2% în fața contracadidatului său, conform celui mai recent sondaj de opinie. Soarta alegerilor din 3 aprilie va fi la mâna indecișilor.
Opoziția a câștigat teren în ultimele luni, astfelcă potrivit ultimului sondaj, 42% dintre cei chestionați au spus că vor un alt executiv pentru Ungaria. Actualul guvern este susținut de 44% dintre maghiarii chestionați, iar restul de 16% sunt nehotărâți. Aceștia, se pare, vor fi cei ce vor înclina balanța la viitoarele alegeri.
Sondajul de opinie preconizează o prezență foarte ridicată la vot, în jur de 80%.