Lovitură teribilă pentru şoferi! Preţurile carburanţilor sar în aer, în plin război. Efecte economice devastatoare

Lovitură teribilă pentru şoferi! Preţurile carburanţilor sar în aer, în plin război. Efecte economice devastatoareCarburanți.Sursa: Maren Winter | Dreamstime.com

În timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se intensifică, iar proprietarii de locuințe cumpără ulei de încălzire pentru a trece cu bine peste iarna viitoare, prețurile la carburanți au atins niveluri record. Pentru prima dată în Germania, media zilnică la nivel național indică faptul că prețurile la motorină și benzină au depășit doi euro pe litru. Potrivit ADAC, luni, 8 martie, benzina premium de tip E10 a costat 2,008 euro, iar la motorină a fost de 2,032 euro.

Din cauza războiului Rusiei în Ucraina, prețurile la motorină și Super E10 au depășit pentru prima dată doi euro. Acest lucru a fost anunțat de ADAC. Luni, benzina premium E10 a costat 2,008 euro pe litru, iar motorina s-a scumpit și mai mult din cauza cererii mari de combustibil pentru încălzire: un litru a atins suma de 2,032 euro.

Premieră în Germania! Carburanții costă peste 2 euro

De la începutul războiului, pe 24 februarie, benzina premium E10 s-a scumpit deja cu aproape 22 de cenți, iar prețul motorinei a crescut chiar și cu 33 de cenți. În Germania, un astfel de lucru este foarte anormal. De cele mai multe ori, benzina este mai scumpă decât motorina întrucât aceasta din urmă este impozitată semnificativ mai puțin.

În mod normal, diferența de preț față de benzina premium va crește din nou în martie, potrivit lui Jürgen Albrecht, expert în piața carburanților la ADAC. Deoarece mulți proprietari de locuințe se temeau de probleme de livrare și își făceau deja rezerve de combustibil pentru iarna viitoare, cererea de combustibil pentru încălzire a crescut brusc săptămâna trecută. Acest lucru conduce la creșterea prețurilor și mai mult.

În același timp, importatorii au redus importurile de motorină din Rusia, potrivit asociației comerciale Fuels and Energy, care se ocupă de rafinării și benzinării de marcă. Anul trecut, Germania a cumpărat din Rusia patru milioane de tone din cele 35 de milioane de tone consumate în Germania. Acest lucru corespunde unei a noua părți din cantitatea totală.

„Motorina este în continuare disponibilă, dar devine din ce în ce mai rară”, a declarat purtătorul de cuvânt al asociației, Alexander von Gersdorff, potrivit Der Spiegel.

Prețul petrolului continuă să se scumpească

Nu există niciun semn de relaxare a prețurilor la carburanți - dimpotrivă: o posibilă înghețare a importurilor de petrol din Rusia a dus prețul petrolului în această săptămână la cel mai ridicat nivel de după anul 2008.

La începutul tranzacțiilor, prețul barilului (159 de litri) de Brent din Marea Nordului a crescut cu 18%, ajungând la peste 139 de dolari și apropiindu-se astfel de nivelul record de aproape 150 de dolari din vara anului 2008.

Creșterea prețului petrolului s-a accelerat în ultimele zile. De asemenea, dolarul puternic a făcut ca petrolul și, prin urmare, motorina și benzina să fie mai scumpe pentru clienții din Germania și din zona euro.

Carburanții ating prețuri mai ieftine seara

ADAC îi sfătuiește pe cei care depind de mașină să alimenteze mai bine seara decât dimineața devreme. În cursul zilei, prețul benzinei la una și aceeași benzinărie fluctuează cu aproximativ 7 cenți. Benzinăriile independente sunt adesea mai ieftine decât benzinăriile de marcă. Pe autostrăzi, realimentarea este adesea cu aproximativ 20 sau chiar 30 de cenți mai scumpă.

Prețul benzinei și al motorinei diferă și la nivel regional: la nivel național, ADAC a stabilit diferențe de preț de 5 sau 6 cenți. Motivul este concurența mai mult sau mai puțin intensă și comportamentul clienților, a declarat expertul de piață. Motorina era deja mai scumpă decât benzina în urmă cu zece ani, dar aceasta este o mare excepție.

Rusia reprezintă aproximativ 10% din producția mondială de petrol. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a adus în discuție noi măsuri punitive împotriva Rusiei din cauza noii escaladări a războiului din Ucraina: Washingtonul îi sfătuiește pe aliații europeni cu privire la o posibilă interzicere a importurilor de petrol din Rusia.

Prețul țițeiului reprezintă doar o parte din costurile la pompă. La un preț al benzinei premium E10 de 1,96 euro, taxele și impozitele în Germania reprezintă aproximativ 1,05 euro. Cu toate acestea, prețul petrolului este, în prezent, cel mai puternic motor al prețurilor. O creștere cu un dolar a prețului petrolului echivalează cu aproape un cent la benzină sau motorină. De la începutul războiului, prețul petrolului a crescut cu aproximativ 20 de dolari pe baril.