Mâncați cât mai puteți! Cel mai iubit aliment al românilor primește o lovitură grea. Se întâmplă peste doar câteva luni

Sursa: Arhiva EVZ

Criza economică ce s-a abătut asupra României, întreținută în prezent și de consecințele războiului din Ucraina, a pus fermierii în situația de a-și regândi culturile. Mulți dintre producătorii din „Patria lubenițelor”, Dăbuleni, iau în calcul să renunțe la cultivarea pepenilor, din cauza scumpirii procesului de întreținere, precum și a scăderii profitului. Iar asta după ce culturile de pepeni sunt mult mai rare în prezent decât anul trecut.

Pepenii de Dăbuleni vor fi dificil de găsit în vara anului 2022 - și nici pentru viitor veștile nu sunt foarte optimiste. Fermierii sunt îngenunchiați de sumele imense de bani pe care trebuie să le investească în plantații pentru a-și scoate un profit decent. Însă nici acesta nu mai e la fel, pepenii suferind la rândul lor scumpiri din cauza crizei economice actuale.

Cresc prețurile de vânzare pentru pepenii de Dăbuleni

Majorarea prețurilor la energie a determinat scumpirea costurilor de producție la pepeni - și nu numai. Dacă anul trecut investiția era de circa 15.000 de lei pentru un hectar de pepeni, în prezent prețurile au crescut la 25.000 de lei. Fermierii din Dăbuleni au mărturisit că au fost nevoiți să își reducă culturile cu până la o treime față de suprafața inițială.

„Pe bănuții cu care înființăm acum un hectar, anul trecut făceam 2 hectare. Sunt terenuri nearate, rămase intacte pentru că nu mai au oamenii posibilitatea să mai pună ca altădată când te uitai numai în lubeniță”, a spus un fermier pentru stirileprotv.

De asemenea, și prețurile urmează să sufere majorări. Unii spun că acestea vor fi duble față de anul trecut.

„Eu neputând să mă duc pe piață, să îmi scot toate cheltuielile, să am și eu un pic profit trebuie să le dau cu 2 lei, sa nu scadă sub 2 lei...”, a precizat un alt fermier.

Fermierii înlocuiesc culturile de pepeni cu cereale

Îngrășămintele s-au scumpit și ele și este foarte probabil să urmeze un nou trend ascendent la prețuri în acest sens. Folia pentru învelit s-a scumpit cu 40%, iar semințele de pepeni cu 15%, potrivit sursei citate.

Din cauzele prezentate anterior, fermierii din Dăbuleni au fost puși în situația de a-și reduce culturile de pepeni sau de a le înlocui complet cu cereale.

„M-am reorientat, normal, pentru că eu băgam bani și abia îi scoteam pe aia și abia câștigam și eu sa zicem 100 de milioane. Mă ocup cu agricultura - grâu și porumb”, a mărturisit un alt fermier.

Un inginer din domeniu a explicat că producătorii din regiune suferă pierderi semnificative și în dreptul altor culturi, nu doar a pepenilor. Cu aceeași criză se confruntă și fermierii care cultivă floarea soarelui sau porumb.