Lovitură sub centură pentru artiștii tatuatori: „Va trebui să ne adaptăm”. Decizia care schimbă tot

Lovitură sub centură pentru artiștii tatuatori: „Va trebui să ne adaptăm”. Decizia care schimbă tot Sursa foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană a luat o decizie care a marcat artiștii tatuatori. După ce s-au descoperit peste 4000 de chimicale folosite în producţia de cerneluri colorate, acestea au fost interzise, iar clienții au început să ocolească saloanele de tatuaje.

După ce UE a interzis producţia de cerneluri, tatuatorii au răbufnit! Aceștia nu au găsit alte alternative, iar clienții au rămas cu tatuajele nefinalizate. Oamenii aveau lucrări în culori colorate, dar autoritățile au depistat peste 4000 de chimicale folosite în producţia de cerneluri.

„Asta ar afecta economic orice salon. Pigmenţii sunt ferm convins că vor fi vânduţi în continuare, cu toate problemele pe care le au, şi acest lucru nu o să încurajeze nimic altceva decât lucrul cumva la negru.“, a declarat Dragoş Lăzărescu, tattoo artist.

„Reprelucrarea culorilor în compoziția tuturor părților sale, respectarea parametrilor atribuiți de UE și repunerea pe piață a culorilor cu noua etichetare nu este o treabă ușoară pentru producători. Înțeleg că trebuie să reformuleze totul, o muncă uriașă. Dar nu ar fi trebuit să devină problema noastră.”, spune Eugenio Arneodo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Saloanele de tatuaje vor ajunge în pragul falimentului

Noile culori vor fi nevoite să respecte anumite limite de concentraţie pentru substanţele ce pot provoca iritaţii sau cancer de piele. Femeile care își tatuau sprâncenele vor avea de așteptat o perioadă lungă de timp.

„Pigmentul în sine poate să conţină substanţe cancerigene şi, de asemeni, solventul pentru aceste culori este şi el cu potenţial toxic şi anume alcoolul izopropilic. Alţi pigmenţi, precum roşul, pot conţine mercurul.“, a spus Dana Jianu, medic dermatolog.

Artiștii au mărturisit că există doar 2 pigmenți de verde şi albastru verificați, dar nu au aceeaşi intensitate. Clienții erau interesați de modelele colorate, nu de tatuajele alb negru.

„Va trebui să ne adaptăm, să aşteptăm ca furnizorii noştri de pigmenţi, în mod normal, să recreeze un pic aceleaşi formule.“, a mărturisit Dragoş Lăzărescu, tattoo artist.

„Cred că o să avem o pauză de tatuat de aproximativ două luni de zile.“, a spus Constantin Azoiţiei , preşedintele Asociaţiei Tatuatorilor Profesionişti.

„În continuare, vreau să îmi fac color şi chestia cu anunţul că nu se mai permit culorile e o problemă. Ar fi drăguţ să existe în continuare toată paleta de culori.“, a declarat un client.

Saloanele de tatuaje au știut de această lege încă de anul trecut, dar nu au făcut nimic în acest sens. Artiștii au avut la dispoziție 12 luni pentru a se reinventa, potrivit Observator.