Lovitură pentru Rusia înainte de alegeri din partea Germania. Situația tensionată în Ucraina

Lovitură pentru Rusia înainte de alegeri din partea Germania. Situația tensionată în Ucraina

Germania vrea să un acord asupra mandatului căştilor albastre ce ar urma să fie desfăşurate în estul separatist prorus al Ucrainei să fie stabilit înainte de prezidenţiale din Rusia, prevăzute în martie, a declarat miercuri la Kiev şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel.

„Aş dori ca un armistiţiu solid să nu depindă de alegerile din Rusia şi sper că vom adopta un mandat realist (...) pentru misiunea ONU înainte de alegerile ruse”, a declarat Sigmar Gabriel în cursul unei conferinţe de presă, potrivit traducerii în ucraineană, citată de Agerpres. 

„Trebuie să fie o puternică misiune înarmată care va fi desfăşurată în toată zona de conflict, şi nu doar pe linia” frontului, a continuat ministrul, a cărui ţară mediază împreună cu Franţa procesul de pace din Ucraina, susţinând astfel poziţia Kievului şi a Statelor Unite. 

Rusia este acuzată de Kiev şi de Occident că îi sprijină militar pe rebeli. Pavlo Klimkin, fost ambasador al ţării sale în Germania susține că oficialii de la Kremlin ar putea organiza "provocări militare" în est, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a depus un proiect de rezoluţie pentru desfăşurarea unei forţe în estul Ucrainei care nu a întruneşte unanimitatea. Spre deosebire de propunerea Moscovei, Kievul ar dori desfăşurarea căştilor albastre în toată zona de conflict, în special de-a lungul graniţei sale cu Rusia pentru a împiedica pătrunderea armelor pe teritoriul său ori a unor ruşi înarmaţi. 

„Nu trebuie să ne obişnuim cu conflictul din estul Ucrainei. Există riscul ca, prelungindu-se, să fie considerat un conflict între Ucraina şi Rusia, când în realitate priveşte întreaga Europă”, a mai spus reprezentantul Berlinului. 

Sigmar Gabriel şi-a manifestat "scepticismul" legat de recenta decizie a Statelor Unite de a trimite arme letale Kievului, în special rachete antitanc. 

"Ceea ce nu lipseşte în această regiune sunt chiar armele. Noi, în Germania, suntem sceptici că ideea de a furniza arme ar putea ajuta la rezolvarea conflictului", a mai spus ministrul care joi se va deplasa la Mariupol, centru industrial situat în apropierea liniei de front