Evenimentul Zilei > Justitie > Lovitură pentru Voiculescu: încă un proces pierdut în fața lui Băsescu
Lovitură pentru Voiculescu: încă un proces pierdut în fața lui Băsescu

Lovitură pentru Voiculescu: încă un proces pierdut în fața lui Băsescu

Judecătorii au decis, ieri, că acuzațiile fostului șef al statului, la adresa președintelui fondator al PC, că vrea să controleze Justiția, nu au fost defăimătoare

După trei ani de procese, fostul preşedinte Traian Băsescu a câștigat definitiv, ieri, la Curtea de Apel București, procesul în care a fost dat în judecată de președintele fondator al PC, Dan Voiculescu (foto). Procesul a fost deschis pentru afirmaţiile făcute de fostul şef al statului, în iulie 2012, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

„Lovitura de stat”

Era vorba de o declarație făcut de Traian Băsescu pe 5 iulie 2012, în plenul Parlamentului, în care îl acuza pe Voiculescu că vrea să controleze Justiția. Momentul declara ției: atunci când liderii USL (PSD+PNL) au de cis susp e n d a r e a din funcție a președintelui Băsescu.


FOTO: Dan VoiculescuPe 3 iulie 2012 fuseseră schimbați Avocatul Poporului (pe Gheorghe Iancu, cu Valeriu Dorneanu) și președintele Senatului (pe Vasile Blaga, cu Crin Antonescu), iar pe 4 iulie, USL a depus în Parlament documentul de suspendare din funcție. Anterior, la sfârșitul lunii iulie 2012, Voiculescu a demisionat din Senat, pentru a tergiversa judecarea dosarului de corupție: astfel, procesul a fost mutat de la Curtea Supremă, instanța unde sunt judecați parlamentarii, la Tribunal.

În acel moment, Băsescu l-a arătat pe Voiculescu ca fiind unul dintre liderii spirituali ai USL. Voiculescu anunțat, în aceeași zi, că îl dă în judecată pe Băsescu pentru afirmații defăimătoare, precizând că nu îi va solicita acestuia daune materiale, ci doar să admită faptul că a minţit.

Pe 6 iulie, Parlamentul a votat suspendarea lui Traian Băsescu. Referendumul a avut loc pe 29 iulie 2012 și nu a întrunit cvorumul necesar, prezența la vot a fost de 46,24%, iar pe 21 august 2012, Curtea Constituțională l-a invalidat.

În decembrie 2014, Voiculescu a pierdut un alt proces în care contesta verdictul de necolaborare cu Securitatea a fostului președinte

Voiculescu execută 10 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de spălare de bani în „Dosarul ICA”.

„Sunt opt ani de când cu migală, cu perseverenţă s-a construit independenţa Justiţiei faţă de politic. Ştiu că aveţi probleme de neînţeles legate de acest lucru. Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul dintre liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, «trebuie să controlăm Justiţia». Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut. Nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor, ca Parchet General, DNA, ÎCCJ, la modul de supunere din anii 2004. Tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justiţie este una greşită şi poate să eşueze la referendum”, Traian Băsescu, 5 iulie 2012.