Începutul de an nu a adus doar facturi mai mari la energie electrică și gaze naturale ci și la carburanți, iar acest lucru îi aduce pe șoferi în pragul disperării.
Pe lângă facturi mai mari la energie, românii plătesc mai mult și pentru carburant. Din acest an au intrat în vigoare noile accize aplicate de stat carburantului vândut la pompă care se adaugă altor influențe care pun presiune pe prețul la pompă.
De la începutul anului, prețul pe litru la benzină și motorină a crescut, în fiecare zi, cam cu 2 bani, în total cu aproximativ 30 de bani. Iar șoferii au ajuns să plătească cu aproximativ 30 de lei mai mult pentru un plin de carburant, fapt care îi nemulțumește foarte tare.
„Creșterea prețurilor este influențată, pe de o parte, de scăderea cererii ca urmare a restricțiilor impuse de noul val pandemic, iar pe de alta de scumpirea petrolului, a energiei electrice, necesare în procesul de rafinare. La acestea se adaugă costurile operaționale ale benzinăriilor, în creștere semnificativă față de anul trecut”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, pentru Digi 24.
Cum au crescut prețurile la pompă
Experții în economie susțin că prețurile mai mari pentru carburanți pe litru se datorează, în principal, accizei. Este acea taxă pe care o percepe Guvernul și care este stabilită în fiecare an și care în prezent scumpește litrul de carburant cu aproximativ 7 bani. La aceasta se adaugă evoluția cotației barilului de petrol. Acesta s-a scumpit la nivel mondial, iar pe cale de consecință s-a scumpit și carburantul.
În al treilea rând, scumpirea energiei electrice a dus la creșterea costurilor operaționale ale benzinăriilor, fapt ce se reflectă în prețul litrului de benzină ori motorină.
Unde se găsește carburant mai ieftin
În doar două săptămâni, un plin de benzină sau de motorină s-a scumpit cu 25, chiar 30 de lei. Punând la un loc toate influențele care se reflectă în prețul la pompă, rezultă că în următoarele luni benzina și motorina vor costa undeva la 7 lei pe litru. La sfârșitul anului trecut, benzina costa puțin peste 6 lei litrul. Pe 17 ianuarie, litrul de benzină se vindea chiar și cu 6.50 lei, iar cel de motorină, cu 6.52 lei.
În acest context, cei care vor să cumpere benzină mai ieftină sunt sfătuiți să meargă la benzinăriile de la marginea orașului sau de pe drumurile naționale. Aici un litru de carburant este mai ieftin cu 10, chiar 15 bani.