Cifre alarmante pentru Vladimir Putin! Populația Rusiei continuă declinul și în 2019, după ce în 2018, sporul natural a fost negativ, pentru prima oară după un deceniu.
Criza demografică se accentuează pentru statul condus de către Vladimir Putin. În 2019, Rusia va stabili un nou record negativ al populației, în ultimii 11 ani.
În 2018, Rusia înregistra prima scădere a populației după 10 ani. Potrivit unui studiu realizat în perioada ianuarie-septembrie 2019, rușii au bifat o populație de 146,7 milioane. Astfel, până acum, în acest an s-a înregistrat un spor negativ de 259.600, cea mai puternică scădere din 2008, când Rusia a ieșit pe „minus" cu 362.000 de locuitori.
„Nimic nu se va schimba până la finalul acestui an, populația Rusiei va continua să scadă", a declarat Olga Chudinovskykh, profesor la Universitatea din Moscova.
Cifrele sunt și mai alarmante dacă luăm în calcul previziunile celor de la ONU. Potrivit acestora, populația Rusiei ar urma să ajugă la 84 de milioane până în 2100. Potrivit The Moscow Times, Vladimir Putin a demarat deja mai multe programe pentru a încuraja tinerele familii să rămână în țară și să facă copii, motiv pentru care autoritățile au declarat că populația va crește din nou, începând din 2023-2024.
Tinerii vor să plece. Cifrele care-l contrazic pe Vladimir Putin
Până acum 5 ani, 20% dintre cetățenii ruși tineri voiau să se mute din Rusia. Din 2014, momentul anexării Crimeei, cifrele s-au dat peste cap. Deși politicile lui Vladimir Putin reprezintă o sursă de confirmare a puterii, acestea nu reușesc să-i convingă și pe tineri, care se delimitează de orice fel de tensiuni. Astfel, potrivit sondajului realizat de Levada, nu mai puțin de 53% dintre tinerii ruși cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani își doresc să se plece din țara de origine.
În ciuda eforturilor susținute ale lui Vladimir Putin, în reăzboiul ideologic cu Statele Unite ale Americii, influențele occidentale au reușit să penetreze spațiul ex-sovietic.
„Tinerii nu sunt de acord cu direcția de dezvoltare a statului (…) Ei își îndreaptă atenția spre canalele de informare globale și prezintă deschidere pentru spațiul cultural și lingvistic transfrontalier”, au declarat sociologii.
De asemenea, segmentul de vârstă 25-39 de ani este al doilea în ceea ce privește intenția de emigrare. 30% dintre aceștia sunt de părere că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită în Rusia, motiv pentru care ar fi dispuși să emigreze.