Vești proaste pentru persoanele care au făcut rost de certificat verde COVID-19 fals! Aplicația de detectare a cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 raportează acum și certificatele de vaccinare care nu corespund cu situația infecțioasă reală a individului. Nu vor fi afectați doar cetățenii care au recurs la o astfel de metodă pentru a nu se vaccina, ci inclusiv persoanele care le-au eliberat.
Aplicația care raportează cazurile de infectare cu coronavirus a fost actualizată. Cu ajutorul ultimelor modificări, aceasta poate recunoaște și certificatele de vaccinare false și le va semnala drept „invalide”. Din cauza tehnologiei utilizate, însă, unele dintre documentele oficiale emise la farmaciile problematice ar putea fi marcate și ele drept incorecte. Aplicația funcționează începând cu versiunea 2.13.3 Android și 2.13.2 iPhone, dar nu folosește metode sofisticate pentru a detecta certificatele de vaccinare false.
Aplicația CORONA WARNING detectează certificatele verzi false
Se întâmplă în Germania, acolo unde, lunile trecute, au existat „câteva farmacii” care „au emis certificate de vaccinare false”, potrivit unui comunicat emis de Guvernul federal. Un exemplu deosebit de drastic în acest sens a fost arestarea unei angajate a unei farmacii din Munchen în octombrie. Ea este acuzată că, împreună cu mai mulți complici, a produs sute de coduri QR false pentru cardul de vaccinare digitală COVID-19 și le-a vândut pe internet. Prețul se ridica la suma de 350 de euro. Numai în luna octombrie, falsificatorii ar fi emis peste 500 de certificate de vaccinare.
Ca urmare a actualizării aplicației CORONA WARNING, toți cetățenii care au certificate false de vaccinare anti-COVID-19 vor fi semnalați. Doar că sunt afectați nu doar indivizii cu certificate de vaccinare false, ci și persoanele cărora li s-a eliberat corect un certificat de vaccinare în farmaciile în cauză. Certificatele acestora pot fi și ele raportate drept „invalide”.
Infractorii nu scapă nici dacă nu instalează aplicația
Persoanele care se confruntă cu această situație „pot obține un nou certificat digital emis gratuit la o altă farmacie”, potrivit comunicatului guvernului federal. Trebuie să prezinte doar certificatul de vaccinare și un act de identitate care să prezinte o fotografie a cetățeanului.
Dacă există persoane care consideră că evită noua procedură prin neinstalarea actualizării aplicației de avertizare CORONA în cauză, se înșală. Nu doar aceasta emite avertizări cu privire la infractori, ci și aplicația CovPassCheck, cu ajutorul căreia operatorii de cluburi sau restaurante verifică certificatele digitale de vaccinare, detectează falsurile încă de la cea mai recentă actualizare a acestora.
Cum funcționează sistemul care raportează infractorii
Documentele de vaccinare sunt verificate doar pe smartphone-urile utilizatorilor, deci datele personale nu sunt puse în pericol. În cazul în care aplicația detectează un certificat ca fiind „invalid”, utilizatorul este informat despre acest lucru printr-un mesaj push.
Nici guvernul federal, nici Institutul Robert Koch (RKI) nu au oferit informații cu privire la numărul de persoane sesizate până în prezent posedând documente falsificate, potrivit Der Spiegel.