O mare parte a războiului din Ucraina s-a concentrat până acum la sol, dar lupta pentru a domina cerul este la fel de importantă, a declarat un ofițer al Apărării aeriene ucrainene. Această mutare ar putea fi bătălia finală, iar cine va cuceri cerul va câștiga şi războiul, este de părere căpitanul Vasyl Kravchuk.
Căpitanul Vasyl Kravchuk ştie că săptămânile următoare nu vor oferi niciun răgaz armatei ucrainene. Este posibil ca Rusia să fie extrem de furioasă după încercările ei eșuate de a lua Kievul, dar cu regiunea de est a Donbasului, acum ferm în vizorul Moscovei, iar membrii brigăzilor speciale vor continua să joace un rol cheie în următorul faza războiului, şi anume: cucerirea spațiului aerian.
Apărarea cerului Ucrainei de atacurile rusești se dovedește deja o provocare
Așa cum a spus un alt ofițer ucrainean de apărare aeriană pentru BBC, este ca și cum ai încerca să folosești un zburător de muște uriaș cu găuri mari în el. „Nu putem acoperi întreg spațiul aerian”, spune simplu căpitanul Kravchuk.
Este o recunoaștere publică rară de către forțele ucrainene că au suferit pierderi semnificative în primele etape ale războiului. Dar, în ciuda acestor pierderi, apărările antiaeriene care au supraviețuit au fost încă folosite cu succes.
Oryx, care a urmărit pierderile militare în timpul războiului folosind confirmarea vizuală, spune că Ucraina a distrus, avariat sau capturat cel puțin 82 de avioane rusești, inclusiv avioane, elicoptere și drone.
Pierderile echivalente de aeronave ale Ucrainei sunt de numai 33
Într-adevăr, reușitele lor i-au derutat pe experții militari, care au prezis că Rusia va atinge rapid superioritatea aeriană asupra Ucrainei. Rusia avea deja un avantaj semnificativ în aer, desfășurând de trei ori mai multe avioane de luptă decât Ucraina.
Pentagonul SUA spune că avioanele rusești au zburat în jur de 250 de misiuni militare și au efectuat aproximativ 30 de atacuri aeriene în fiecare zi. Oficialii occidentali spun în continuare că Rusia se luptă să câștige superioritatea aeriană.
Dar, în contrast, flota învechită a Ucrainei, formată în principal avioane de luptă MiG-29, s-a chinuit să concureze, gestionând în cel mai bun caz aproximativ 10 misiuni militare pe zi.
Ucraina știe că Rusia se pregătește pentru atacul final din aer
De aceea, a cerut în mod repetat națiunilor occidentale să închidă cerul. Dar ofensiva anticipată a Rusiei în Donbas prezintă o nouă provocare, mai dificilă. Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute, spune că este probabil ca Rusia să aibă o libertate mai mare de acces în spațiul aerian din regiunea de est decât restul țării, datorită apropierii sale de spațiul aerian controlat rusesc.
Pentru a câștiga lupta aici, Ucraina are nevoie de un amestec de arme cu rază lungă, medie și scurtă pentru a oferi ceea ce este cunoscut sub numele de „apărare stratificată”.
Vestul a furnizat un număr semnificativ de rachete sol-aer cu rază mai scurtă de acțiune. Numai SUA au trimis deja 2.000 de Stingers. Marea Britanie a furnizat și un număr nespecificat de rachete de mare viteză Starstreak. Iar căpitanul Kravchuk spune că țara sa este recunoscătoare pentru acele arme de umăr, cunoscute sub numele de Manpads, spunând că sunt eficiente doar în prima linie.
„Nu putem lăsa jumătate din Ucraina complet fără protecție”, spune căpitanul Kravchuck
Acest lucru se datorează faptului că Manpad-urile - sistemele de apărare aeriană portabile pentru om - sunt cele mai eficiente împotriva aeronavelor care zboară jos. Rusia folosește mai ales rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune și bombardamente la mare altitudine.
Căpitanul Kravchuk a declarat pentru BBC: „Acum ne lipsesc sistemele de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune... nu avem suficiente. O ofensivă reînnoită a Rusiei în Donbas va pune o altă presiune serioasă asupra apărării aeriene limitate a Ucrainei”.
Ucraina trebuie să-și folosească apărarea antiaeriană nu doar pentru a viza avioanele rusești, ci și rachetele de croazieră și balistice rusești. Au un oarecare succes, dar nu pot distruge totul.
Căpitanul Kravchuk estimează că unitatea sa doboară între 50-70% din rachetele cu rază mai mare de acțiune ale Rusiei. De exemplu, el spune că, când Rusia a lansat recent șase rachete în jurul Niproului, au reușit să oprească patru. Iar Pentagonul spune că Rusia a lansat 1.550 de rachete de la începutul războiului.