Lovitură finală pentru Putin. Parlamentul European cere oprirea proiectului Nord Stream 2

Arestarea opozantului Alexei Navalnîi de către Moscova va primi un răspuns ferm din partea Uniunii Europene.

Lovitură finală pentru Putin. Parlamentul European cere oprirea proiectului Nord Stream 2 din cauza arestării opozantului Alexei Navalnîi.

Europarlamentarii urmează să adopte, joi, o rezoluție care va cere Uniunii Europene să oprească finalizarea uriașului proiect Nord Stream2.

Rezoluția se vrea un răspuns după ce disidentul Alexei Navalnîi a fost arestat în Rusia. Critic înverșunat al lui Vladimir Putin, Navalnîi a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute.

Și plasat în detenţie pentru presupusă încălcare a eliberării sale condiţionate. Navalnîi a revenit în Rusia pentru prima dată de la otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Lovitură finală pentru Putin. Gazoductul discordiei

Gazoductul Nord Stream 2, criticat de americani, va transporta în Germania gaze naturale din Rusia, via Marea Baltică

Parlamentarii europeni ar urma să supună la vot la ora 15:30 GMT rezoluţia, scrie Agerpres.

Rezoluția, care este aşteptată să fie adoptată, care cere blocului comunitar să revizuiască relaţiile cu Rusia în urma arestării lui Navalnîi.

Conform unei variante preliminare a acestei rezoluţii, consultate de Reuters, Parlamentul European vrea oprirea imediată a lucrărilor de construcţie la conducta Nord Stream 2.

„UE trebuie să oprească imediat Nord Stream 2”

„Parlamentul European cere UE şi statelor membre să revizuiască cooperarea cu Rusia în diferite domenii de politică externă şi cu privire la proiecte precum Nord Stream 2, a cărui finalizare UE trebuie să o oprească imediat”, se arată în documentul consultat de Reuters.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari. Stoparea acestui proiect ar fi o lovitură finală pentru Putin.

Este finanțat pe jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an. Astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi. Dar proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect.

Americanii fac mari presiuni să-și impună propriul gaz lichefiat pe teritoriul European.

Lucrările au fost reluate luna trecută iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente.

Proiectul este finalizat în proporţie de 90%. Doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămâne să fie terminată.