Lovitura fatală pentru Vladimir Putin! Mişcarea prin care poate pierde războiul. Intervenţie de urgenţă a americanilor

Sursa: https://www.businessinsider.com/

Pe măsură ce războiul din Ucraina intră în a doua lună, SUA, NATO și UE continuă să furnizeze Kievului arme pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși. Țările occidentale au trimis în Ucraina arme în valoare de miliarde, inclusiv „drone kamikaze”, rachete antitanc și antiaeriene, mitraliere, puști, grenade, căști și armuri de protecție.

Având în vedere că războiul se prelungește, aşteptându-se la o luptă urbană mult mai brutală, se pare că armata americană caută modalități de a oferi Ucrainei sisteme aeriene mici fără pilot.

Dezvoltate, folosite inițial de agențiile de informații americane și de Pentagon, au început ca platforme de informații, supraveghere și recunoaștere Acestea au debutat în Balcani în timpul campaniei NATO și a vânătorii de criminali de război sârbi. În timpul războiului împotriva terorii, dronele precum MQ-1 Predator și MQ-9 Reaper au jucat un rol mai important în operațiunile militare și de informații.

Înarmate cu arme precum rachetele AGM-114 Hellfire, acestea au fost folosite din ce în ce mai mult pentru sprijin aerian apropiat și misiuni de lovitură cu precizie, deși loviturile cu drone duceau adesea la pagube colaterale, inclusiv victime civile.

Dronele ar putea sta peste o țintă ore în șir și ar putea monitoriza situația de la sol, oferind comandanților de la sol și de la cartierele generale mai îndepărtate informații tactice și informaţii cu privire la condițiile de la sol.

Sistemele aeriene fără pilot au devenit o parte integrantă a războiului modern

Pe cerul de deasupra Ucrainei, munițiile mici, sau „dronele kamikaze”, sunt unele dintre cele mai periculoase sisteme aeriene fără pilot. Rapoartele indică faptul că ucrainenii le folosesc eficient, permițând micilor unități să facă ravagii în forțele ruse.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, forţele armate ale Ucrainei au doborât 85 de drone ruseşti până la 1 aprilie. Dronele sunt în general lente, ceea ce le face ţinte uşoare de la sol, chiar şi cu tiruri de foc de la arme cu calibru mic. Dronele americane MQ-9 Reaper şi RQ-4 sunt însă din categoria dronelor avansate, zburând la altitudini mari, departe de raza de acţiune a armelor cu calibru mic.

„Dronele pot face un joc murdar, ieftin dar sigur şi mortal”, a declarat pentru Insider o Beretă Verde repartizată la o unitate a Gărzii Naționale. „O muniție bine țintită poate elimina C2 (comanda și controlul) unui inamic, semănând haos și confuzie. Un roi de drone poate opri o coloană blindată”.

Două tipuri de arme anti-drone sunt luate în considerare de SUA pentru a fi trimise în Ucraina

Dronebuster (produse de Flex Force), respectiv Dronekiller (produse de IXI). Dronebuster este o armă anti-dronă compactă şi uşoară, fiind concepută să fie utilizată contra dronelor comerciale. Foloseşte radiofrecvența pentru a copleși frecvenţa de control al dronelor pe care o blochează astfel încât drona să planeze, să aterizeze sau să se prăbușească într-un final.

Dronebuster este singura armă anti-dronă de umăr autorizată pentru uz militar. Poate fi folosită într-un sit fix sau ca armă de mână de către unităţile mobile. Dronekiller este o armă anti-dronă de umăr de mărimea unei mitraliere care foloseşte energia undelor radio pentru a întrerupe semnalele de comandă şi control sau sistemul său de orientare, provocându-i aterizarea sau întoarcerea la operator. Are o rază de acţiune de circa 1.000 de metri şi poate detecta o dronă prin intermediul semnăturii frecvenţei sale radio, mai scrie businessinsider.