Lovitură fatală pentru Germania și Rusia din partea lui Trump. De frica sancțiunilor americane companiile europene abandonează proiectul Nordstream 2

Compania elvețiană Allseas, producătoare de conducte și de ansambluri submarine, care lucrează la conducta de gaz Nord Stream 2, a suspendat activitățile de construcție, conform serviciului de presă al firmei.

Allseas susține că a luat această decizie "în așteptarea adoptării Legii de Autorizare pentru Apărare Națională (NDAA)", care ar putea impune sancțiuni împotriva operatorilor implicați în realizarea gazoductului Nord Stream 2. "Compania Allseas va continua, în concordanță cu prevederile legislative, să aștepte îndrumări și clarificări cu privire la reglementări, detalii tehnice și de mediu, din partea autorității americane relevante", se arată în comunicat. Congresul american a aprobat Legea de Autorizare pentru Apărarea Națională pe 17 decembrie. Președintele Donald Trump a parafat-o pe 21 decembrie. În urma adoptării bugetului de către Congres, doi senatori republicani, Ted Cruz și Ron Johnson, au trimis o scrisoare către compania Allseas, solicitându-i să oprească toate lucrările la conductă. "...consecințele, în cazul în care compania dvs. va continua să lucreze – chiar și o singură zi după ce președintele va fi semnat legislația privind sancțiunile – ar expune compania dvs. la sancțiuni juridice și economice potențial fatale", se arată în scrisoare. Conform modificărilor aduse NDAA de către senatorul republican Ted Cruz și de senatoarea democrată Jeanne Shaheen, aceste restricții vor proteja securitatea energetică a Europei. Proiectul de lege acordă Departamentului de Stat al SUA 60 de zile pentru întocmirea unei liste cu acele companii care urmează a fi sancționate. Companiilor respective li se vor acorda apoi încă 30 de zile pentru a-și înceta implicarea în proiect. Decizia a fost luată pe baza unui proces din Polonia, unde s-a hotărât că, prin acordarea către compania Gazprom a accesului la conducta care trimite gaz din Nord Stream către țările din Europa Centrală și de Vest, Comisia Europeană a încălcat principiile directivei UE privind gazele, care interzice ca o companie să fie atât furnizorul gazului, cât și proprietarul conductei prin care trece acesta.