Lovitură dură pentru România în scandalul Schengen. Europol a arestat zeci de traficanți români de persoane

sursa foto: politia de frontiera

În plin scandal legat de refuzul Austriei de a vota pentru aderarea României, la spațiul Schengen, Europol a coordonat o anchetă judiciară de mari proporții care a dus la arestarea a zeci de traficanți de persoane din țara noastră.

Europol a anunțat faptul că a sprijinit Poliția Română de Frontieră din România, într-o acțiune care a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat implicat în traficul de migranți.

Direcția generală bulgară de combatere a criminalității organizate și poliția federală germană din Waidhaus (Bundespolizeiinspektion Waidhaus) au fost, de asemenea, implicate în operațiune.

În timpul acțiunii, un procuror din Germania a fost prezent în România, pentru a oferi consultanță cu privire la colectarea probelor, în vederea utilizării lor potențiale în cadrul procedurilor judiciare germane, în timp ce un anchetator bulgar și un analist Europol și doi ofițeri invitați au luat, de asemenea, parte la activitățile din România.

Au avut loc zeci de percheziții

Polițiștii anunță că au avut loc 29 de percheziții imobiliare în București, și județele Argeș, Buzău, Constanța și Brașov.

De asemenea, 28 de persoane au fost arestate, fiind acuzate în traficul de migranți.

Poliția de Frontieră Română a demarat ancheta privind această rețea infracțională în anul 2022, în urma arestării mai multor șoferi de dube la frontiera cu Bulgaria. Ancheta a scos la iveală o rețea infracțională care era formată din mai mulți suspecți, grupați în două grupuri în funcție de sarcinile pe care le aveau. Unul dintre grupuri, compus în principal din cetățeni români, era responsabil de transport, iar celălalt se ocupa de recrutarea migranților care puteau fi introduși ilegal.

Contrabanda în camioane pe ruta balcanică

Rețeaua de traficanți a introdus ilegal în România, și apoi mai departe spre Germania, prin Bulgaria, România, Ungaria și Cehia, imigranți turci.

”Suspecții au introdus ilegal migranții pe cale terestră prin anumite puncte de trecere a frontierei (PCT) de la frontiera româno-bulgară, cum ar fi PCT Ostrov, PCT Giurgiu și PCT Bechet. Apoi i-au ținut în locații din apropierea orașului românesc Timișoara timp de o zi sau două, înainte de a-i transporta în continuare în Germania. Suspecții îi introduceau ilegal pe migranții ilegali în principal în dube și camioane. Acest modus operandi, utilizat în mare parte de rețelele infracționale active pe așa-numita rută balcanică, s-a dovedit extrem de periculos pentru viața și sănătatea migranților. În mai multe incidente recente, adulți și copii au fost găsiți morți din cauza lipsei de spațiu și de oxigen în compartimentele folosite pentru a-i ascunde în timpul transportului”, se arată în comunicatul Europol.