Lovitură dură pentru bucureșteni, în prag de iarnă. S-au oprit debranșările de la rețeaua de termoficare

Încălzire centralizată. Sursa foto: arhiva EVZ

În plină toamnă, când temperaturile au scăzut deja simțitor, Bucureștiul se pregătește pentru a doua iarnă, fără căldură în apartamente, sub mandatul de primar general al lui Nicușor Dan.

O soluție pentru a scăpa de frigul din apartamente era montarea unei centrale termice care să asigure confortul proprietarilor. Acum nu se mai poate nici asta, deoarece s-au blocat debranșările de la rețeaua de termoficare din București.

În iarna anului 2020, unul din cinci bucureșteni au stat în frig, dar asta nu l-a împiedicat pe Nicușor Dan să promită marea cu sarea, pentru iarna anului 2021. Investițiile au rămas în mare pare la stadiul de promisiune, iar acum Termoenergetica, care furnizează apă caldă și căldură, le spune bucureștenilor că nu este bine să se debranșeze, și asta pentru că energia termică este ieftină.

Calculele făcute de cei de la Termoenergetica arată că la un consum anual de 6,12 gigacalorii, necesar pentru încălzirea unui apartament de două camere, bucureștenii branșați la termoficare au de plată la finalul fiecărei luni mai puțin de 170 de lei. Acest cost a fost calculat la o temperatură de 20 de grade în apartamente. Asta în timp ce facturile celor care au centrală de apartament depășesc 360 de lei/lună, doar pentru încălizire.

Un sistem care durează 30 de ani

Ca și când asta iar interesa pe bucureștenii care se tem că și la iarnă vor rămâne fără căldură, cei de la Termoenergetica susțin că sistemul central de termoficare este unul mai puțin agresiv cu mediul înconjurător.

În analiză există și un capitol de cost/rentabilitate. Astfel, sistemul de termoficare are o durată de viață de 30 de ani, în timp ce o centrală de apartament trebuie schimbată după 10 ani.

Toată această analiză nu ține cont de un aspect important. Dacă vor apărea avarii, așa cum au fost cu sutele în ierinile trecute, bucureștenii racordați la sistemul centralizat nu primesc căldură.