Lovitură devastatoare suferită de presa anti-Trump

Rețeta este binecunoscută: un organ de presă aruncă pe piață o informație bombă, provenită chipurile din surse anonime, dar „foarte sigure”. Știrea este apoi preluată masiv de presa partizană din întreaga lume, fără nici o verifi care, căpătând astfel „credibilitate” și „legitimitate”. Dar această stratagemă de sorginte bolșevică, care poate distruge cu ușurință un om sau o idee, a fost dată în vileag.

Biroul Procurorului Special Robert Mueller a zguduit lumea presei vineri, 18 ianuarie, dezmințind veridicitatea informațiilor devastatoare la adresa lui Donald Trump, publicate cu o zi înainte de site-ul american BuzzFeed News.

Joi noaptea, BuzzFeed, citând doi agenți federali anonimi, scria că Robert Mueller are dovada că președintele i-a dat ordin fostului său avocat Michael Cohen să facă declarații mincinoase în fața Congresului în legătură cu construirea unei clădiri Trump la Moscova.

Dacă această informație ar fi fost reală, ea ar fi însemnat punerea sub acuzație a lui Donald Trump și probabil sfârșitul președinției sale.

Deși BuzzFeed nu a publicat nici o dovadă în sprijinul celor scrise, articolul a fost preluat masiv de presa anti-Trump din Statele Unite și Europa. Un uriaș val de entuziasm a cuprins trusturile cele mai celebre ale presei mondiale - CNN, Washington Post, New York Times, Le Monde, The Guardian etc. – care au vorbit la unison despre iminentul „impeachment” care îl va răpune, în sfârșit, pe Donald Trump.

Echipa juridică a lui Trump a respins imediat afirmațiile BuzzFeed, însă aceasta nu a făcut decât să ațâțe și mai mult presa „mainstream”.

Însă, vineri, într-un gest fără precedent, echipa Procurorului Special Mueller a emis un comunicat în care a respins tăios informațiile BuzzFeed.

„Descrierea făcută de BuzzFeed privind anumite declarații făcute la Biroul Procurorului Special, precum și caracterizarea unor documente și mărturii obținute de Birou în legătură cu mărturia lui Michael Cohen în fața Congresului sunt inexacte”, a declarat Peter Carr, purtătorul de cuvânt al lui Mueller.

Redactorul șef al BuzzFeed, Ben Smith a replicat pe Twitter: „Ne menținem informațiile din articol și suntem siguri de sursele care au stat la baza lui și îi cerem Procurorului Special să clarifice ce anume este inexact.”

Reacția lui Ben Smith este tipică unui boxer aflat în corzi, care, după ce a încasat o lovitură năucitoare, încearcă să braveze, făcând semne provocatoare către adversar.

Lovitura pentru BuzzFeed este cu atât mai devastatoare cu cât același site (altminteri celebru nu doar în Statele Unite) este cel care a publicat informațiile despre dosarul mincinos realizat de fostul spion britanic Christopher Steele și finanțat de Hillary Clinton și Partidul Democrat despre aventurile erotice ale lui Donald Trump la Moscova. Însuși Steele a recunoscut că nu are nici o dovadă despre informațiile pe care le-a înșirat în cele circa 45 de file.

 

„Nimeni nu face mai mult rău jurnalismului decât jurnaliștii”

Dar nu despre BuzzFeed este vorba în acest scandal monstru ci despre compromiterea iremediabilă a industriei jurnalismului, minată de părtinire și „fake news”, care își calcă prima sa îndatorire – de a informa corect – transformânduși subiecții în „prieteni” (pe care îi apără) sau „dușmani” (pe care urmărește să-i distrugă), indiferent de adevăr.

Jeffrey McCall, profesor de presă la Universitatea DePauw, a declarat pentru FoxNews că acest „ultim exemplu de jurnalism îndoielnic îi dă publicului noi motive pentru a se îndoi de motivațiile «establishmentului» de presă”.

„Marea problemă este că industria presei este prea ahtiată să scrie despre investigația lui Mueller, dar are prea puține informații confirmate pe baza cărora să lucreze. Biroul lui Mueller a fost remarcabil de disciplinat și fără scurgeri, lăsându-le ziariștilor înfometați foarte puține date în afara unor documente oficiale din instanțe, care cu greu satisfac apetitul sardanapalic al industriei presei față de acest subiect”, spune McCall. „Presa a depășit în mod constant în relatări informațiile oferite de Procurorul Special, iar această situație a BuzzFeed, cu sursele sale bizare, este o dovadă suplimentară.”

Imediat după ce Biroul lui Mueller a declarat informațiile BuzzFeed inexacte, Donald Trump a scris pe Twitter: „Fake News sunt cu adevărat inamicul poporului”.

Dan Gainor, vicepreședinte al Media Research Center, a declarat pentru Fox News că „nimeni nu face face mai mult rău jurnalismului decât jurnaliștii”, adăugând că președintele Trump „marchează puternic” atunci când presa prezintă informații inexacte.

„Niciodată America nu a văzut așa ceva. Toate greșelile presei sunt întotdeauna împotriva lui Trump. Nu este un accident, este o caracteristică. Așa se întâmplă atunci când presa încetează să mai încerce să informeze corect și se tranformă într-o gloată de activiști de stânga”, spune Gainor.

Potrivit unei cercetări a Media Research Group, 92% dintre relatările despre administrația Trump ale televiziunilor CNN, ABC, CBS și NBC erau negative.

Amber Athey, editorul media de la Daily Caller, spune că relatarea BuzzFeed este „ultima dintr-un lung șir de relatări eronate despre Trump. Ziariștii sunt atât de disperați să-i atribuie infracțiuni președintelui, încât nu manifestă nici un fel de precauție.”

Adâncirea în mizerie

Jason Leopold și Anthony Cormier, cosemnatari ai relatării din BuzzFeed, au încercat să iasă basma curată, dar nu au făcut decât să se afunde mai mult în mizerie. Cormier a mers la CNN unde a afirmat că el personal nu a văzut nici o dovadă, dar că cele două surse anonime ar fi „beton”. Dar Leopold, care a mers la MSNBC, a declarat că „NOI am văzut documente și am fost informați”.

Ziaristul Ronan Farox, laureat al Premiului Pulitzer, a adăugat: „Nu pot să mă pronunț în legătură cu sursele BuzzFeed, dar, în ce mă privește, am refuzat să accept povestea pe care au publicat-o pe baza unor surse anonime, considerând necredibilă afirmația repetată că Trump a emis un astfel de ordin”. Jon Levine, editor la The Wrap, a scris pe Twitter că „este clar” că materialul BuzzFeed „nu trebuia să aibă parte de supra-mediatizarea de care s-a bucurat”.

Iar profesorul Jeffrey McCall de la DePauw a conchis: „Toate acestea au făcut ca presa să fie exploatată de forțele anti-Trump, în special de Democrații gălăgioși și demagogi, care au folosit bizara relatare a BuzzFeed pentru a-și promova discursul despre destituire. În ceea ce privește ancheta lui Mueller, cetățenii au cu adevărat nevoie ca industria jurnalismului să fie precaută, atentă și exactă. Din păcate, se pare că lumea informațiilor nu se poate disciplina suficient.”