Femeia își revine treptat după accident. Chiar dacă inițial medicii erau rezervați în ceea ce privește șansele acesteia de supraviețuire, acum există. Ea respiră singură, deschide ochii și răspunde la stimuli. Asta nu înseamnă însă că este în afara oricărui pericol. Starea ei este în continuare critică, asta în termeni medicali.

Dacă își revine total, poate povesti filmul evenimentelor

Anchetatorii speră ca aceasta să-și revină, să poată povesti ce s-a întâmplat. Medicii spun că o persoană care suferă asemenea leziuni nu-și poate reveni în totalitate. În cazul în care își va reveni, Maria Nicoară va avea nevoie de o lungă perioadă de recuperare.

Totul a început sâmbătă, pe 9 mai, când, în jurul orei 23:00, soțul ei, pianistul Codrin Nicoară, o găsește pe artistă căzută la capătul scărilor interioare din vila pe care o dețin în Aroneanu. Din acel moment lucrurile par să scape de sub control. Codrin Nicoară își găsește soția în stare de semiconștiență și face un gest de neînțeles.

În loc să sune la 112 și să cheme ajutor, o ridică și o duce într-o cameră, unde o lasă în pat. Poate că gestul său are o explicație, având în vedere că relația dintre cei doi s-a răcit considerabil în ultima perioadă și se pregăteau de divorț. Totuși, familia Macsim-Nicoară poza într-o familie model, în care problemele sunt inexistente. Soțul declară că Maria Nicoară a căzut pe scări fiind sub influiența băutorilor alcoolice

Lovitură de teatru în cazul sopranei Maria Nicoară

Codrin Nicoară a precizat în fața anchetatorilor că soția sa a căzut pe scările interioare în formă de spirală după ce a consumat o cantitate destul de mare de alcool. El a povestit că a găsit urme de vomă la capătul scărilor, semn că soției sale i s-a făcut rău înainte să cadă. Cert este că soprana a consumat alcool în acea zi.

 BZI titrează, potrivit anchetei, că soprana avea o alcoolemie de 0,40 miligrame alcool pur în sânge, după ce a ajuns la spital. O valoare destul de mică, însă trebuie luat în calcul un aspect deosebit de important. Maria Macsim Nicoară a fost găsită de soțul ei, pianistul Codrin Nicoară, la ora 23:00 și a fost așezată pe un pat.

Ulterior, spre dimineață, pianistul a realizat că soția sa se află în stare critică și a cerut sfatul mamei sale. Cea din urmă a plecat din apartamentul în care locuiește în zona centrală a Iașului spre vila celor doi soți din Aroneanu. Asta se întâmpla spre dimineață.

După opt ore, soacra sopranei sună la urgență

Abia la ora 7:10, Viorica Nicoară, soacra mezzosopranei, sună la numărul unic de urgențe 112 și cere ajutor spunând că nora sa a suferit un accident casnic și este inconștientă. La un calcul simplu rezultă faptul că mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a stat aproximativ opt ore în agonie. Revenind la alcoolemia femeii, de 0, 40 miligrame de alcool pur în sânge, acum se poate explica totul. Un echipaj de terapie intensivă mobilă a ajuns în vila din Aroneanul în jurul orei 7:30.

Au mai trecut câteva minute bune până când Maria Macsim Nicoară a fost intubată și ventilată pentru a putea fi transportată la spital. Aproximativ în jurul orei 8:00, aceasta ajunge la spital. Acolo i se stabilește un diagnostic și este supusă mai multor controale. Atunci i se recoltează probe biolgice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

Astfel, alcoolemia din sângele femeii a fost stabilită după aproximativ nouă ore de când soprana s-a oprit din consumul de alcool. Astfel, în momentul în care a căzut, alcoolemia era mult mai mare, probabil în jurul valorii de 1 miligram de alcool pur în sânge, potrivit specialiștilor.