Lovitură de 10 milioane de euro pentru Roman Abramovici. Prietenia cu Putin îi aduce doar necazuri

Lovitură de 10 milioane de euro pentru Roman Abramovici. Prietenia cu Putin îi aduce doar necazuri sursa: Instagram

Oligarhul rus Roman Abramovici a primit o nouă lovitură în Portugalia, țară în care este anchetat pentru felul în care și-a obținut cetățenia. De această dată, autoritățile portugheze l-au împiedicat să-și vândă vila pe care o deține în stațiunea de lux Quinta do Lago din Algarve. Blocarea tranzacției s-a făcut la cererea Ministerului de Externe din Portugalia, în contextul sancțiunilor la care este supus miliardarul rus.

Roman Abramovici deține o proprietate în valoare de 10 milioane de euro în Portugalia, în stațiunea de lux Quinta do Lago din Algarve. Miliardarul se află pe lista oligarhilor ruși, apropiați de Vladimir Putin, supuși sancțiunilor occidentale. Abramovici a fost sancționat de guvernul britanic, UE și Elveția pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin.

El a încercat să-și vândă proprietatea din Portugalia cu 15 zile înainte ca Rusia să înceapă invazia în Ucraina. Tranzacția urma să se facă prin intermediul firmei Millhouse Views LLC din Delaware, deținută de holdingul său de investiții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar că autoritățile din Portugalia au decis să blocheze tranzacția, după cum relatează ziarul Publico, citat de The Guardian. Astfel, la cererea ministrul de Externe, documentele de proprietate pentru vilă au fost înghețate pe 25 martie. Astfel, orice tranzacție este oprită, iar imobilul nu-și poate schimba proprietarul.

Potrivit publicației citate mai sus, cea mai mare bancă din Portugalia, Caixa Geral de Depositos, a alertat autoritățile, cu privire la intențiile lui Roman Abramovici. Banca a refuzat să facă vreun comentariu, pe acest subiect, în vreme ce purtătorul de cuvânt al lui Abramovici nu a răspuns la apelurile telefonice și mesajele jurnaliştilor.

Sursa foto: Nexta

Roman Abramovici, anchetă cu privire la obținerea cetățeniei

De menționat că, în urmă cu un an, în 2021, oligarhul rus a primit cetățenia portugheză. El s-a prevalat de o lege care oferă naturalizarea descendenților evreilor sefarzi expulzați din peninsula Iberică în timpul Inchiziției medievale. Modul în care a obținut cetățenie în Portugalia a stârnit numeroase critici şi suspiciuni. Opozantul rus Aleksei Navalnîi a acuzat autoritățileportugheze că ar fi primit mită pentru a-l naturaliza pe Abramovici.

Roman Abramovici, în vârstă de 55 de ani, născut în fosta Uniune Sovietică, are patru naţionalităţi, rusă, israeliană, lituaniană şi portugheză.

Drept urmare, parchetul portughez a inițiat o anchetă privind acordarea cetăţeniei milionarului rus. La rândul său, Institutul registrelor şi notarilor din Portugalia a deschis o cercetare internă.

Poliţia judiciară portugheză l-a arestat pe rabinul comunităţii evreiești din Porto, Daniel Litvak. Este cel care a confirmat descendenţa sefardă a oligarhului rus Roman Abramovici, în baza căreia a putut obține cetățenia portugheză. Daniel Litvak a fost reținut în cadrul unei anchete privind posibile cazuri de corupție, spălare de bani și evaziune fiscal.