Lovitură dată comuniştilor: Chişinăul a rămas fără preşedinte al consiliului municipal

Parlamentul Republicii Moldova a desfiinţat astăzi funcţia de preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău (CMC), prin votul unanim al deputaţilor Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), la solicitarea Partidului Liberal, scrie portalul Unimedia.

Consilierii locali vor fi subordonaţi direct primarului liberal Dorin Chirtoacă, proaspăt reales în funcţie. Decizia legislativului vine la scurt timp după alegerile locale, în urma cărora Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut majoritatea voturilor în consiliul municipal şi ar fi urmat să aleagă preşedintele acestuia.

Deputaţii AIE au argumentat că atribuţiile preşedintelui CMC nu sunt reglementate clar în lege şi că postul mai mult încurca activitatea acestuia. Mai mult, deputaţii cred că funcţia de preşedinte CMC era una politică, care crea doar neînţelegeri în rândul consilierilor şi o imixtiune în atribuţiile primarului.

Decizia AIE este una de conjunctură politică, în condiţiile în care comuniştii deţin majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău şi funcţia de preşedinte al CMC ar fi urmat să le aparţină, a declarat pentru Agerpres deputatul comunist Igor Dodon, care a candidat pentru funcţia de primar al Chişinăului. El s-a mai referit şi la faptul că legea a fost modificată abia după alegerile locale şi nu a exclus că PCRM se va adresa Curţii Constituţionale.

Funcţia de preşedinte al CMC fusese instituită în anul 2006 de fosta guvernare comunistă. Consiliul municipal care a activat în anii 2007-2011 a avut trei preşedinţi - liberalul Mihai Ghimpu, comunistul Eduard Muşuc şi liberal-democratul Ghenadie Dumanschi. Primii doi au fost demişi din funcţie în urma unor scandaluri în Consiliu şi schimbări ale raporturilor de forţe. În urma modificărilor operate de parlament, şedinţele CMC vor fi conduse de câte un preşedinte ales la fiecare şedinţă.