AUR este descris drept un partid extremist de dreapta, care promovează idei antisemite și provoacă o criză politică.
Partidul AUR este descris drept un partid extremist care provoacă o criză politică la București, promovând idei antisemite. De partea cealaltă, Guvernul român acționează la întâmplare.
Este descrierea situației politice din capitala României, dintr-o analiză a publicației Suddeutsche Zeitung, din Germania. Publicația germană a atras atenția că, în România, negarea Holocaustului de către liderii AUR a dus la o criză politică. Conform jurnaliștilor, AUR se folosește de mesaje antisemite pentru a crește în sondajele de opinie.
Astfel, în opinia acestora, Holocaustul ar fi „o problemă neimportantă” care nu ar trebui predate în școlile din România. De altfel, partidul fondat de George Simion a cerut guvernului, în urma unei decizii din toamna trecută, să înceteze cu „experimentele ideologice aplicate copiilor”. Partidul crede că elevii trebuie să învețe literatura română și istoria națională.
Pe de altă parte, însă, cei din AUR s-a apărat spunând că mesajul lor a fost înțeles greșit și că Holocaustul nu a fi fost minimizat.
„Suntem creştini, nu putem fi nicidecum antisemiţi” spunea Claudiu Târziu, copreședintele AUR.
Cu toate acestea, jurnaliștii germani au atras atenția că AUR a organizat „numeroase evenimente radicale de dreapta și antisemine”. O zvastică ar fi fost măzgălită pe steagul UE din curtea Parlamentului, iar mai mulți susținători AUR s-au declarat și adepți ai Gărzii de Fier, conform Suddeutsche Zeitung.
Holocaustul condamnat în Adunarea generală a ONU
Publicația germană a făcut aceste precizări în contextul adoptării, de către Adunarea generală ONU a unei rezoluţii care condamnă negarea Holocaustului şi care a prezentat crimele comise de regimul nazist împotriva a milioane de persoane. Rezoluția a fost inițiată de Israel și Germania și a fost prezentată, la New York, în prezența mai multor supraviețuitori ai regimului nazist.
Prezentarea rezoluției a fost prilejuită de a 80-a aniversare a Conferinţei de la Wannsee (o suburbia a Berlinului), unde birocraţii naţional-socialişti au decis exterminarea evreilor şi înfiinţarea unor lagăre ale morţii.
Iranul s-a abținut de la vot, iar ambasadorul Israelului a apreciat decizia drept simbolică. Acesta a precizat că este necesară într-o vreme în care „ficţiunea este percepută drept fapt”, iar Holocaustul devine o amintire îndepărtată.
„Negarea holocaustului se extinde ca un cancer – şi asta se întâmplă sub ochii noştri, ai tuturor”, a precizat Gilad Erdan.