Inspectorul general al Departamentului de stat o acuză pe Hillary Clinton de nerespectarea procedurilor de păstrare a mailurilor.
Într-un raport de 80 de pagini, care constituie o mare lovitură politică pentru candidata democrată la Casa Albă, sunt denunțate „falii de lungă durată și sistematice în legătură cu comunicațiile și înregistrările electronice”, în perioada în care Hillary Clinton era șefa diplomației americane (2009-2013).
Documentul Inspectorului General vorbește despre faptul că aceasta „folosea aparate mobile pentru activități oficiale și a recurs frecvent la un cont de mail personal de pe serverul său privat”.
Mai grav, „biroul inspectorului general nu a descoperit nici o dovadă că Secretarul de Stat a solicitat sau obținut directive sau aprobarea pentru a desfășura activitățile sale oficiale printr-un cont de mail personal de pe serverul său privat”, se arată în raportul Departamentului de Stat.
„Scandalul mailurilor” a izbucnit la sfârșitul lui 2014, iar anchetatorii au descoperit că circa 2000 dintre mesajele aflate pe serverul privat al lui Clinton au fost clasificate „confidențial”, 65 erau clasificate „secret”, iar 22 „top secret”.
Candidata democrată la alegerile prezindențiale a susținut însă că nici unul dintre mesajele pe care le-a trimis de pe mailul său privat nu erau clasificate.
Însă purtătorul său de cuvânt a admis: „recunoaștem că ar fi putut fi luate măsuri pentru a garanta că guvernul își păstrează mai bine datele personale”, însă „nimic nu arată că serverul secretarei de stat nu a fost violat”.
Pe de altă parte, Departamentul de Stat, condus astăzi de John Kerry, nu a putut da asigurări, miercuri, că contul lui Hillary Clinton nu a putut fi piratat la vremea respectivă.
Amintim că hackerul român Guccifer a declarat într-un interviu pentru Fox News că a spart contul personal al lui Clinton, însă că nu a găsit acolo nimic care să-l intereseze, „numai lucruri oficiale”.
El a afirmat și că a descoperit că în serverul lui Clinton pătrunseseră și alte persoane, cu IP-uri din întreaga lume.