Lovitură cruntă pentru Vladimir Putin! Dezvăluirea care pune la pământ Rusia. O mare bancă, în faliment
- Sabina Popescu
- 23 aprilie 2022, 11:30
Primele consecințe economice vizibile ale aplicării sancțiunilor din partea Occidentului asupra Rusiei, după declanșarea războiului în Ucraina. Amsterdam Trade Bank (ATB), o filială a băncii rusești Alfa Bank, a intrat în faliment, a anunțat Banca Centrală Olandeză (DNB) într-un comunicat care citează un ordin judecătoresc.
Tribunalul Central din Amsterdam a ordonat, vineri, falimentul ATB, ceea ce a determinat DNB să activeze o schemă de garantare a depozitelor pentru deținătorii de conturi, se arată în comunicatul emis de Banca Centrală Olandeză.
O filială a băncii rusești Alfa Bank a intrat în faliment
Trezoreria SUA a anunțat pe 6 aprilie că va impune „sancțiuni de blocare totală” asupra Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. Ca parte a acestor sancțiuni, șase filiale, inclusiv ATB, au fost blocate pentru că „sunt deținute sau controlate de, sau pentru că au acționat sau au pretins că au acționat pentru sau în numele, direct sau indirect, al Alfa-Bank”.
Deținătorii de conturi eligibile la ATB sunt acoperiți de sistemul olandez de garantare a depozitelor până la un maxim de 10.000 de euro de persoană, iar aceasta are 23.000 de deținători de conturi private, a precizat DNB. Suma totală garantată de schemă se ridică la aproximativ 700 de milioane de euro.
Noi sancțiuni impuse de SUA asupra Transkapitalbank
În altă ordine de idei, amintim că Statele Unite au impus, săptămâna aceasta, noi sancțiuni împotriva a zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusă și o companie de minerit în monedă virtuală, sperând să vizeze eludarea de către Moscova a sancțiunilor existente din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
Într-un comunicat de presă, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că a aplicat sancțiuni băncii comerciale rusești Transkapitalbank, ai cărei reprezentanți deservesc mai multe bănci din Asia, inclusiv din China, și din Orientul Mijlociu, și au sugerat opțiuni pentru a se sustrage sancțiunilor internaționale.
Washingtonul a vizat, de asemenea, o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de oligarhul rus Konstantin Malofeyev, desemnat de SUA, inclusiv organizații „a căror misiune principală este de a facilita evitarea sancțiunilor pentru entitățile rusești”.
Trezoreria a impus, de asemenea, sancțiuni asupra companiilor care operează în industria minieră de monedă virtuală din Rusia, care se pare că este a treia ca mărime din lume. Aceasta a vizat holdingul companiei de minerit Bitcoin BitRiver și 10 dintre filialele sale cu sediul în Rusia, avertizând că SUA s-au angajat să se asigure că niciun activ nu devine un mecanism prin care președintele rus Vladimir Putin să compenseze impactul sancțiunilor.