Loteria bonurilor fiscale, soluţia contra evaziunii

Loteria bonurilor fiscale, soluţia contra evaziunii

Dacă românii vor putea câştiga bani pentru că cer bonul de casă, vor fi mai puţine fraude, spun oamenii de afaceri.

Statul român ar trebui să obţină mai mulţi bani din combaterea evaziunii fiscale şi o mână de ajutor trebuie să vină şi din partea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a declarat, ieri, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la prezentarea raportului de activitate al instituţiei.

A trecut aproape o lună de zile de când şeful Executivului a cerut şe­filor instituţiilor responsabile cu reducerea economiei subterane să adune din această sursă echivalentul a 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Câştigătorii şi-ar primi TVA-ul înapoi

O soluţie pentru lupta împotriva evaziunii prin motivarea populaţiei este ideea vehiculată şi în trecut de Consiliul Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR) privind organizarea unei loterii a bonurilor fiscale, câştigătorii urmând să îşi primească TVA-ul înapoi.

"Consumatorul are tot interesul să ceară bonul fiscal pentru a participa la această loterie. În momentul în care va fi cerut bonul fiscal, de toată lumea, mulţi din banii negri care se învârt astăzi în comerţ vor dispărea", a explicat Liviu Rogojinaru, vicepreşedinte CNIPMMR, citat de Agerpes. "Evaziunea fiscală este o sursă de alimentare bugetară pe care noi considerăm că nu o valorificăm suficient.“ MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, premierul României DOMENII

Unde se ascunde frauda fiscală

Cea mai mare fraudă fiscală se înregistrează în domeniul TVA, al accizelor şi al muncii la negru, consideră avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriş.

Potrivit acestuia, la achiziţiile intracomunitare, "evaziunea este ajutată de legislaţie, care face foarte uşor furtul TVA de către intermediari", astfel: cumpără din UE fără TVA, vând la intern cu TVA, nu plătesc sau cumpără de la intern cu TVA, "exportă", primesc rambursare, dar vând la intern.

Mai este şi mica evaziune, în retail, când cumpărăm şi nu primim bon fiscal, mai spune Biriş. La accize, foarte multe produse din alcool sunt vândute fără plata taxelor, din cauza ponderii uriaşe a accizelor şi TVA în preţul final.

Ne puteți urmări și pe Google News