Centru Londrei a fost, sâmbătă după-amiază, teatrul unor incidente violente în contextul unor proteste antirasism şi al prezenţei unor contramanifestanţi de extremă-dreapta, informează agenţia de presă Reuters şi postul Sky News.
Sute de protestatari s-au adunat în centrul Londrei, împotriva rasismului, în cadrul seriei de mitinguri izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd în timp ce era imobilizat de agenţi de poliţie în Statele Unite.
La contrapartidă s-au adunat și activiştii de extremă-dreapta care încearcă să protejeze statuile unor lideri politici, inclusiv cea a fostului premier Winston Churchill, care ar putea fi dărâmate de protestatarii antirasism. Monumentele din întreaga lume, și cele din Londra au devenit țintele demonstranților "Black Lives Matter".
Poliţia a intervenit în Piaţa Trafalgar pentru a opri confruntări între cele două grupuri de manifestanţi.
Au avut loc violenţe sporadice în zona Podului Westminster, în Piaţa Trafalgar şi în faţa Parlamentului britanic.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a condamnat violenţele. „Este total inacceptabil. Nu vom tolera atacurile contra poliţiei, autorii vor simţi forţa totală a legii. Este clar că grupuri de extremă-dreapta provoacă violenţe şi dezordine în centrul Londrei. Îndemn pe toată lumea să stea departe de aceste zone”, a declarat Sadiq Khan pe Twitter.
Manifestații stradale au avut loc și vineri la Londra şi în alte oraşe, în ciuda faptului că prim-ministrul Boris Johnson a denunţat că mişcarea a fost „deturnată de extremişti cu intenţii violente”.
Poliţia a avertizat de asemenea că participarea la protestele din Londra sâmbătă ar încălca regulile de distanţare socială legate de coronavirus în Marea Britanie, care limitează grupurile la maximum şase persoane.
Comandantul Poliţiei Metropolitane Bas Javid a declarat că înţelege „de ce oamenii vor să-şi facă vocile auzite - există sentimente foarte profunde în rândul comunităţii" cetățenilor de culoare.
"Dar direcţia guvernului arată că rămânem într-o pandemie şi oamenilor li se cere să nu se adune în grupuri mari", a mai spus Javid, îndemnând să nu se deplaseze nimeni la Londra pentru a protesta.
Antifa: Anti-fascism spune că renaşterea mişcării a avut loc în ani 80' în SUA prin gruparea Anti-rasism. Acţiunile sale s-au rezumat în mare parte la confruntări cu grupurile de neo-nazişti la concerte punk. Mişcarea a fost în mare parte inactivă până la ascensiunea la putere a lui Donald Trump.