Londra: mitocanii cauzează efecte adverse

Metropola e invadată de străini dispuşi să cheltuiască oricât, obraznici şi impertinenţi. Aristocraţia britanică nu ştie cum să scape mai repede de ei.

Capitala Regatului Unit a trecut prin multe: atacurile vikingilor, ale saxonilor sau normanzilor, mai multe incendii devastatoare, războaie civile… "Nimic nu se compară cu ce e acum! Iadul pe pământ. Ne vor acapara cu tot cu case, vor dormi în patul nostru, ne vor lăsa pe drumuri", se plângea deunăzi, la tabloide, un englez de viţă nobilă. Domnul cu pricina nu făcea deloc referire la recentele manifestări violente din Londra. El are o cu totul altă problemă: luxul, un drept rezervat până de curând doar aristocraţiei "locale", a devenit "bun public". Vizitele la Tiffany, ca vizitele pe la alimentara "Ruşii putred de bogaţi redesenează faţa capitalei britanice şi retrasează graniţele sociale", nota revista "Tatler", precizând că "Londra este obişnuită cu străinii bogaţi, de la indieni la japonezi, dar pofta de lux a ruşilor este nemăsurată". La explozia fără precedent a averilor ruseşti, chineze şi de alte naţionalităţi, s-au adăugat preţurile care au crescut mult. Mai mult, părinţii englezi se plâng de competiţia pentru cele mai bune şcoli din Londra, care implică din ce în ce mai mulţi bani şi copii din ce în ce mai pretenţioşi. Iar copiii care au norocul să fie admişi schimbă toamna impresii despre Coasta de Azur, Dubai sau Kenya. Aristocraţia britanică se simte depăşită de nişte "aceşti unii"- după cum i-a definit un analist, pentru care Rockefeller nu reprezintă nimic altceva decât eventual un om bun la toate. Milioanele de lire nu îi mai impresionează, zborurile cu avioanele particulare au devenit obişnuinţă, vizitele la Tiffany sunt ca vizitele pe la alimentara din cartier. Cluburi exclusiviste, apartamente de lux, garderobă pe măsură… Londonezii get-beget se uită şi salivează.

Presa londoneză notează că au existat şi cazuri când proprietarii au fost nevoiţi să-şi facă bagajele după vizita fulgerătoare a unui rus, care le-a oferit un preţ bun pentru vilă, cu condiţia de a o lua imediat în stăpânire. Mulţi londonezi au cedat psihic. În sensul că: magazinele de lux au de mult personal care vorbeşte limba rusă, există chiar firme care organizează evenimente special pentru ruşi, presă rusească, şi chiar un festival rusesc de iarnă, în cadrul căruia Ded Moroz (Moş Crăciunul ruşilor) se plimbă nestingherit prin Londra! Conform unei statistici din 2005, în acel an fuseseră "semnalaţi" 200.000 de ruşi. "Imaginaţi-vă câţi sunt acum!", exclamă indignată atât aristocraţia, cât şi presa… Vinovat? Abramovici

Se pare că totul a început în 2003, când Roman Abramovici a achiziţionat echipa de fotbal Chelsea şi s-a stabilit aici. Atunci, mulţi îmbogăţiţi ruşi i-au urmat exemplul. De ce Londra? Analiştii economici britanici, foarte activi, au explicat: pentru că e capitala celui mai mare paradis fiscal pentru străini, după SUA. Cine nu este britanic şi nu are reşedinţa aici, nu plăteşte impozit decât pe câştigurile realizate aici. Plus avantajul poziţiei geografice şi al culturii… Mai intervin şi jurnaliştii americani de la "Bloomberg" care aduc vorba despre aşa-numiţii "miliardari invizibili", care nu pot fi ghiciţi decât din mişcările pe care le fac pe piaţă. Oksana Robski, afaceristă rusoaică şi autoarea romanului "Ca$ual (tradus şi la noi), apără elita rusă: "Nu sunt mai buni sau mai răi decât alţii, muncesc mult… E adevărat că au o latură extravagantă, cu vacanţe de 1.700 dolari pe zi şi operaţii estetice periodice".

Bineînţeles că autoarea se încadrează în această clasă, dar în mod acrobatic: a vândut mobilă orientală, a avut o firmă de pază şi a creat uniforme pentru servitori! Noii ţari vin cu valizele pline de bani, şochează, vorbesc tare la telefon - în timp ce beau şampanie scumpă, cheamă chelnerii pocnind din degete, se umflă în pene, sunt brutali, cinici, indecenţi. Englezii însă n-au milă, acuză invazia de neam-prostie, expresia "îi vrem pe mitocani afară" nemaifiind un secret. "Cum fac aristrocraţii locali faţă noului val? Oraşul şi obiceiurile lui se schimbă împreună cu noi veniţi.“ CLAUDIA SZANTO, consultant de marketing internaţional TREND Magia acestui club exclusivist a început de pe vremea romanilor Claudia Szanto, consultant de marketing internaţional, a "dat" de câţiva ani România pentru Anglia şi recunoaşte că are o admiraţie specială pentru Londra, oraş în care trăieşte şi pe care… Îl observă. Capitala Marii Britanii, echivalentul Fascinaţiei "«Un bărbat care domină o discuţie la o importantă cină în Londra poate domina Lumea». Sunt cuvintele lui Oscar Wilde. Foarte adevărate de-a lungul anilor şi încă extrem de reale şi astăzi. Nu încape nici o îndoială că Londra este echivalentul Fascinaţiei încă din momentul în care păşeşti pentru prima dată în capitala Marii Britanii. Aici este locul în care diversitatea culturală este la ea acasă. Dar aceasta nu s-a întâmplat peste noapte", spune Claudia, şi furnizează exemple în acest sens. Emigrarea în masă a luat startul în 1950 "Oraşul a reprezentat o zonă importantă pentru emigranţi încă de pe vremea în care a fost fondat de romani. Rapoartele BBC relatau în seria «Scurtă istorie a emigraţiei» că emigrarea în masă a început în 1950, când cererea de forţă de muncă a crescut în toată Anglia - la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Odată cu decolonizarea şi crearea Commonwealth- ului, mulţi patrioţi din ţările care au aparţinut fostului Imperiu Britanic au venit la Londra în căutarea unei noi vieţi - o viaţă mai bună. În zilele noastre, o altă clasă socială îşi face apariţia pe scena istoriei Londrei reclamându-şi locul în exclusiva aristrocraţie britanică. Noii îmbogăţiţi ai lumii! Ei doar îşi doresc oportunitatea să se amestece în acestă lume, să socializeze cu feţe fai moase şi oameni de succes din Londra, pentru ca în final să facă parte dintre ei! Acest oraş glorios (împreună cu ofertele sale generoase si exclusiviste din toate sferele: social, cultural, politic pe care le oferă atunci când banii nu sunt o problemă) reprezintă o valoare adăugată. Magia de a face parte din acest club exclusivist!".