Locurile din oraș în care îți iei amendă foarte ușor. Care e regula
- Emma Cristescu
- 6 februarie 2025, 06:05

Noi amenzi pentru șoferi. Şoferii care vor staţiona în intervalul orar 7:00-20:00 în dreptul şcolilor sau grădiniţelor riscă amenzi de până la 725 de lei, se arată într-un proiect de lege înregistrat la Senat care vizează modificarea Codului Rutier şi a Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Amenzi pentru șoferii care parchează lângă școli
Proiectul legislativ urmăreşte introducerea în Codul Rutier (OUG nr. 195/2002) a unei prevederi legate de stabilirea unor spaţii special amenajate şi semnalizate pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor, pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ.

Școală. Sursa foto: Dreamstime
Aceste locuri vor putea fi utilizate pe o durată de 20 de minute, în intervalul 7:00-20:00, de cei care îşi lasă sau îşi iau copiii de la grădiniţe sau şcoli. Proiectul stabileşte şi sancțiuni pentru şoferii, alţii decât cei îndreptăţiţi, care staţionează pe aceste locuri, în timpul zilei, respectiv de 4-5 puncte de amendă.
Sancțiunile nu sunt mici deloc
Dacă avem în vedere că punctul de amendă este în valoare de 145 de lei, trebuie să știm că amenda pe care o poate primi un şofer care staţionează pe unul dintre aceste locuri speciale este cuprinsă între 580 şi 725 de lei.

Amenzi. Sursa: Arhiva EVZ
Proiectul de lege vizează şi alocarea în mod gratuit a cel puţin 5%, dar nu mai puţin de două, din numărul total al locurilor de parcare pentru femeile gravide sau pentru vehiculele care transportă copii în vârstă de până la 2 ani, lângă clădirile cu utilitate publică. Clădirile de utilitate publică pot fi şcoli, spitale sau clinici, bănci sau instituţii ale administraţiei publice. Ele vor fi rezervate şi semnalizate prin marcaje distinctive.
Această reglementare e esențială
Ionel Simionca, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ, consideră că această reglementare este esențială.
„Există mai multe studii care arată că arterele din jurul şcolilor sau grădiniţelor sunt unele pe care riscul de accident este imens. De obicei dimineaţa, când copiii sunt aduşi la şcoală, există o presiune a timpului şi pe aceştia, dar şi pe părinţi.
Copiii pot traversa aiurea şi de aici vine şi accidentul, de exemplu. Apoi, mai este o latură. De obicei, lângă unităţile şcolare se parchează complet aiurea, chiar şi pe trotuar, se face un fel de dop în trafic. Se circulă încet, iar asta înseamnă o poluare masivă a atmosferei în zonă”, a precizat Ionel Simionca.