Locurile de joacă din Sectorul 2, închise de ANPC. Siguranța copiilor, pusă în mare pericol

Loc de joacă Sursa foto: EVZ

București. ANPC a desfășurat controale la locurile de joacă din parcurile de pe raza Sectorului 2. În urma verificărilor au fost închise mai multe instalații și a fost aplicată o sancțiune de 10.000 de lei.

Locurile de joacă verificate sunt administrate de primăria de sector prin ADP Sector 2. Inspectorii au descins, conform unui comunicat de presă în cele 109 parcuri pentru verificări.

ANPC a închis mai multe locuri de joacă

Inspectorii Protecției Consumatorilor au aplicat o sancţiune de 10.000 lei şi un avertisment, în urma controlului derulat, în această săptămână, în mai multe locuri de joacă din Sectorul 2. Verificările au vizat aspecte legate de respectarea prevederilor legale în domeniul siguranței acestor instalații.

ANPC a verificat, conform unui comunicat de presă, locurile de joacă amplasate în 109 parcuri, administrate de Primăria Sector 2, prin ADP. Este vorba despre 136 de locuri de joacă.

În urma controalelor, inspectorii au interzis utilizarea echipamentelor în locațiile în care au constatat deficiențe.

„Locurile de joacă trebuie să reprezinte pentru toţi copiii acele spaţii în care să se poată bucura în siguranţă, în această etapă frumoasă a vieţii lor, fără a fi expuşi unor pericole care să le afecteze sănătatea sau chiar viaţa” , a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.

Sebastian Hotca Sursa foto: Facebook

Deficiențele descoperite de Protecția Consumatorilor

ANPC a dat publicității lista principalelor deficiențe pe care le-a constatat la locurile de joacă inspectate. Potrivit comunicatului de presă este vorba despre folosirea unor suprafeţe antiimpact deteriorate, cu rupturi şi exfolieri. În comunicat se face referire la utilizarea unor echipamente de joacă, căţărare, agrement deteriorate, cu vopsea exfoliată, fără protecţi specifice.

De asemenea, au fost descoperite instalații cu mânere sau şuruburi defecte sau cu elemente de lemn putrezit. Inspectorii ANPC au constatat că în unele locuri de joacă erau folosit echipamente cu şezut metalic, interzise la utilizare. Acestea prezintă un pericol de supraîncălzire prin frecare şi pot cauz arsuri celor care le folosesc.

Alte nereguli descoperite: aparate de fitness cu sfori tocite cu un potenţial pericol de rupere; echipamente de agrement montate incorect; echipamente de căţărare cu sfori legate cu improvozaţii; lipsa capacelor de protecţie la şuruburi; folosirea unor leagăne pentru persoane cu dizabilităţi, pe structură metalică, incomplete, fără protecţii.

Acestea prezintă un potenţial pericol pentru viaţa sau sănătatea celor care le folosesc.

Locuri de joacă Sursa foto: EVZ

ANPC cere remedierea instalațiilor

În comunicatul de presă, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au constatat și alte deficiențe la echipamentele verificate. ANPC a constatat că o parte dintre locurile de joacă nu erau împrejmuite cu gard.

Alte echipamente erau prinse cu sârme ieşite din structura de rezistenţă și prezintă un risc previzibil de accidentare.

ANPC a descoperit gropi de nisip cu zone de împrejmuire sparte, rupte, ce prezintă risc de accidentare. Înr-o locație lipsea panoul care să conţină regulamentul de funcţionare şi organizare.

În aceste condiții,  ANPC a închis locurile de joacă și a aplicat o amendă de 10.000 de lei și un avertisment.