Din ce în ce mai mulți tineri sunt pasionați de locurile abandonate. Câteodată, ei își riscă viața pentru a intra în clădirile vechi, în care nu locuiește nimeni de ani de zile.
Din ce în ce mai mulți tineri sunt pasionați de locurile abandonate. Mai nou, ei se numesc „exploratori urban” și merg să viziteze fabrici dezafectate sau construcții înalte. Aceștia sunt atrași de adrenalina pe care o simt când intră în locurile interzise, dar nu se gândesc la riscuri.
Un tânăr a povestit că descoperă arta în clădirile abandonate, cu ajutorul obiectivului aparatului foto. Înainte să înceapă explorarea, se documentează temeinic și ia în calcul orice risc. El a reușit să intre și la ruinele unei biserici, abandonată de zeci de ani, în inima munților Apuseni. Acesta a declarat că este foarte atent și că verifică totul pentru a nu se accidenta.
Cristian Lipovan, explorator urban, fotograf: „La fața locului, tot timpul mă asigur să nu cadă ceva, să nu fie o chestie care poate să se rupă, să cadă, e foarte important să respectăm locul în care intrăm, să nu distrugem nimic, dacă o ușă e închisă, nu o spargem ca să intrăm”.
Un alt explorator a declarat că trebuie să fie legat pentru a intra în anumite clădiri. El a mai spus că și-a depășit limita de câteva ori, dar că a scăpat cu viață.
„Aici mai am un ham, pe care pot să îl pun și pe piept”. „Am ajuns la unele locații la care nici măcar nu mă gândeam la început, nici măcar nu puteam să îmi imaginez că pot să fac așa ceva”, a spus el.
Locurile abandonate, distracția tinerilor din România
Și alți tineri încearcă să afle locațiile unor fabrici, silozuri sau ale altor construcții abandonate. Un explorator român a declarat că este o mare competiție între pasionații de locuri abandonate. El a mai spus că nu este bine să pornești în această aventură singur, mai ales dacă este vorba de o construcție șubredă.
Liviu Stan, explorator urban: „E o competiție în zona asta, cine este primul acolo își înfige steagul și nu vrea să dea mai departe. Nu trebuie să te duci singur niciodată, se poate întâmpla orice, cazi undeva, se rupe podeaua cu tine, ajungi într-un subsol, nu mai poți să ieși”.
Alex Iacob, explorator urban, a început să organizeze chiar și cursuri de explorare urbană. Un curs costă aproximativ 300 de euro.
„Le-am gândit pe o perioadă de o lună, în primul rând niște ore teoretice și o latură practică, în care efectiv se vor explora niște locații”, a spus acesta pentru știrileprotv.