Firmele din Marea Britanie au plasat 8.000 de anunțuri publicitare în România pentru locuri de muncă precum taximetriști, angajați la hotel, asistente medicale și chiar doctori, scrie, azi, Daily Mail. Tabloidul continuă abordarea în ton isteric a presupusei ”invazii” care ”îngrozește” englezii.
Unele dintre anunțuri au atras deja mai mult de 500 de cereri din partea celor interesați. Majoritatea anunțurilor specifică doar că este nevoie de un nivel minim de înțelegere a limbii engleze. Altele spun că nu este nevoie de experiență anterioară. Iar cluburile de noapte din centrul Londrei caută dansatoare de striptease, precizează sursa citată.
Anunțurile au fost publicate în limba română pe siteurile de joburi din România. Printre posturile scoase la concurs se numără 50 de joburi de asistente medicale în sudul Angliei, 100 de șoferi de taxi, 100 de metalurgiști și 20 de tâmplari la Londra. De asemenea, există câteva anunțuri care se referă la îngrijirea unor persoane vârstnice, babysitteri, măcelari, menajere, muncitori în depozite și culegători de fructe.
Un club de noapte din centrul Londrei caută dansatoare de striptease șioferă un salariu între 4.000 și 8.000 de lire sterline pe lună. Multe dintre joburile la care se referă articolul au, însă, un salariu minim de 6,31 de lire pe oră -s umă ce este, totuși, de șapte ori mai mare ca salariul minim pe oră în România, precizează sursa citată.
Agențiile de recrutare au anunțuri privind locurile de muncă, la vedere, afișate afară, pe geamuri, în toată România. Unul dintre anunțuri precizează: „De la 1 ianuarie va fi mai ușor să muncim în Marea Britanie. Aceasta este o noutate! Avem oferte pentru locuri de muncă acolo”, iar lângă anunț există o imagine cu steagul britanic.
Agențiile vor organiza târguri de locuri de muncă în toată România, în fiecare lună, pentru a atrage oamenii să plece în Marea Britanie. Ele pretind că au găsit deja angajați pentru zeci de grupuri hoteliere printre care Marriott, Hilton, De Vere și consorțiul Pride of Britain, ca și pentru lanțuri de fast-food precum KFC sau persoane pentru îngrijire la domiciliu.
Primul târg de recrutare a forței de muncă pentru domeniul sanitar și medical, organizat în România de Spitalul Universitar din Manchester, a avut loc la București, luna trecută. Valentin Porubin-Lazurca, directorul companiei VPL Healthcare din București, una dintre agențiile de recrutare a asistentelor medicale, doctorilor și farmaciștilor pentru Marea Britanie, a organizat acel târg. „Tot mai multe asistente medicale sunt pe cale să se pensioneze în Marea Britanie, așa că britanicii trebuie să caute în străinătate angajate, pentru a putea acoperi posturile rămase vacante”, a declarat el. „În același timp, sunt prea puțin viitori absolvenți pe aceste specializări în Marea Britanie. NHS (Agenția de Sănătate) are nevoie de o asistentă la fiecare opt paturi, așa că este ușor de calculat că va fi cu siguranță nevoie de imigranți foarte bine pregătiți”, a mai explicat el.
Porubin-Lazurca a spus că asistentele românce vor reprezenta o alternativă mai bună pentru angajatorii britanici, începând de la 1 ianuarie, pentru nu va trebui să mai aștepte până la patru luni pentru a primi permisul de muncă, cu ajutorul căruia pot să-și exercite profesia.
Peste 62.000 de locuri de muncă au fost anunțate în România ca fiind vacante în Marea Britanie în 2013, în creștere de la aproape 42.000 cu doi ani înainte. Între aprilie 2010 și martie 2013, 1.471 de asistente medicale din România s-au înregistrat pentru a putea lucra în Marea Britanie, profitând de excepțiile de la regula restricțiilor impusă de autoritățile de la Londra.