Evenimentul Zilei > Actualitate > Locul unde oamenii trăiesc 100 de ani și sunt feriți de boli
Locul unde oamenii trăiesc 100 de ani și sunt feriți de boli

Locul unde oamenii trăiesc 100 de ani și sunt feriți de boli

Sparg lemne, mănâncă multă fasole, petrec mult timp în sânul familiei și socializează la un pahar de vin!

Unii dintre cei mai longevivi oameni trăiesc în satele răspândite pe crestele munţilor de pe insula italiană Sardinia, regiune care a fost inclusă de experţi între aşa-numitele „zone albastre”. Rețeta este simplă: de la masă nu lipsește fasolea , iar discuțiile se poartă la un pahar de vin. „Dorinţa de a duce o viaţă lungă şi sănătoasă îi împinge pe mulţi să urmeze diete stricte şi, de multe ori, costisitoare. De pildă, americanii cheltuiesc aproximativ 10 miliarde de dolari anual pe diete, abonamente la sală sau suplimente. Inutil însă, atâta vreme cât efortul zilnic sau dieta sănătoasă nu devin constante ale vieţii de zi cu zi. Oamenii din Sardinia respectă aceste constante”, spun specialiştii, care adaugă că efortul fizic zilnic şi comunitatea sunt elemente-cheie ale unei vieţi îndelungate şi sănătoase.

Importantă este rutina zilnică

O echipă formată din doctori şi specialişti în genetică şi demografie a încercat să explice pentru „The Wall Street Journal” elementele care contribuie la o viaţă lungă şi sănătoasă, după ce a vizitat Sardinia.


FOTO: În cele 14 sate din insulă trăiesc 21 de centenariEchipa a ajuns la concluzia că, înainte de orice, importantă este rutina zilnică. O cură de slăbire de câteva luni sau un program intens, dar de scurtă durată, la sală, nu asigură un trai mai bun şi mai îndelungat. Cultura locului unde trăiesc oamenii contribuie astfel hotărâtor la definirea standardelor vieții.

Peste 65% din mâncarea pe care o consumă locuitorii „zonelor albastre” din lume provine din carbohidraţi complecşi, cum ar fi cartofii dulci (în Japonia) sau porumbul (în Costa Rica). Specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii din aceste regiuni mănâncă mai ales fructe, legume și cereale, în timp ce carnea este consumată de doar cinci ori pe lună, de obicei pentru a sărbători unele evenimente.


FOTO : În Sardinia, a fi bătrân nu e o corvoadăArd multe calorii

Locuitorii din Sardinia merg pe jos până la magazin sau până la casele prietenilor. În plus, activităţi precum tăiatul lemnelor sau frământatul aluatului presupun un efort fizic asemănător mersului la sală, spun specialiştii.

Oamenii din zonă ard între 500 și 1. 000 de calorii pe zi datorită acestor activități. În plus, locuitorii insulei italiene sunt foarte sociabili, petrec mult timp împreună și se ajută reciproc.

Nu în ultimul rând, şi apropierea de familie contribuie la menţinerea unei vieţi echilibrate: nici munca, nici hobby-urile sau prietenii nu îi fac pe locuitorii din Sardinia să-şi neglijeze familia. Pe lângă dieta sănătoasă, povesteşte jurnalistul american Dan Buettner, care a vizitat Sardinia, „efortul pe care oamenii îl depun zilnic contribuie semnificativ la creşterea duratei de viaţă şi la îmbunătăţirea calităţii traiului”.

În cele 14 sate din enclava italiană trăisesc 21 de centenari, populația totală fiind de 10. 000 de locuitori. Prin comparație, doar patru din 10. 000 de americani ating pragul de 100 de ani.

În România trăiesc aproape 5.000 de oameni cu vârsta de peste 100 ani, potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente publicate la începutul lunii mai 2015.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: