În România există un loc inedit în care este ascunsă o comoară. Și turiștii din străinătate vin să vadă tezaurul cu o istorie impresionantă.
Se spune că la Cascada Cailor este ascunsă o mare comoară. În preajma sa au fost țesute misterioase legende, numele său provenind de la o întâmplare care s-a petrecut în urmă cu foarte multă vreme. Se mai zice că aici o turmă de cai care a fost încolțită de un urs în timpul unei furtuni.
Caii s-ar fi aflat chiar pe marginea platoului unde în ziua de azi se formează cascada care oferă cea mai înaltă cădere de apă din România. Din cauza sperieturii caii s-ar fi aruncat în gol. Muntele din apropiere a fost redenumit Muntele Cailor, circul glaciar reprezintă Podul Cailor. Pârâul din zonă poartă numele de Izvorul Cailor. Cascada Cailor este aflată aproape de stațiunea turistică Borșa, în regiunea nord-estică a Munților Rodnei.
Cascada Cailor, un diamant al turismului
Cascada Cailor are o înălțime de 80 de metri și este repartizată pe mai multe trepte. Aceasta este situată la o altitudine de 1.300 de metri și are o cădere de apă de 90 de metri. Turiștii pot ajunge în acest colț de rai cu ajutorul telescaunului de la Borșa – Complex.
Cei care adoră drumețiile montane pot urca până la Cascada Cailor pe jos. Regiunea poate fi văzută în orice anotimp, însă primăvara, când toată natura înflorește, este momentul cel mai potrivit pentru o vizită. Turiștii care ajung în Borșa pot vizita și mănăstirea Sfânta Treime din pasul Prislop.
În zonă se află și Muzeul Rădăcinilor care expune tot felul de rădăcini cu forme ciudate, dar și obiecte stranii. Aici se găsesc lămpi de mină, bani vechi, ouă de păsări sau obiecte din cele două războaie militare. Mulți turiști vin aici pentru a vedea această comoară.
Obiective turistice Cascada Cailor
- Rezervația Salhoi-Zambroslaviile este o rezervație mixtă (geologică și boranica), unde poți întâlni o plantă foarte rară în România: Cochlearia pyrenaica.
- Rezervația Piatră Rea se întinde pe 17 hectare și este foarte bogată în floră și faună rare. În această rezervație se află Cascadă Cailor, la 1300 m altitudine, fiind cea mai înaltă cădere de apa din România.
- Rezervația Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii este renumită pentru jnepeniș și cea mai mare populație de cocoși de mesteacăn din țara, o specie ocrotită de lege.
- Rezervația speologica Peșteră și Izvorul Albastru al Izei.
- Rezervația pentru ocrotirea lostriței (o specie foarte întâlnită în bazinul dunărean) se regăsește pe cursurile de apa ale Vaserului, de la cantonul silvic Cozia până la Vișeu.
Telescaun- prețuri și abonamente
- Tarif adult: 25 lei/persoană (urcare sau coborâre)
- Tarif copii (sub 12 ani*): 15 lei/copil (urcare sau coborâre)
- Tarife urcare + coborâre adulți: 40 lei/persoană
- Tarife urcare + coborâre copii (sub 12 ani*): 25 lei/copil
- Abonament pe zi: 100 lei / persoană
- Abonament (sub 12 ani): 80 lei / copil