Expresia „Kosovo de România” a devenit foarte cunoscută pe plan autohton, în urmă cu 25 de ani. Comparația, chiar dacă era exagerată, comparativ cu ce se petrecea în zona din fosta Iugoslavie, își găsise și baze reale.
Naționala de fotbal a României joacă, diseară, de la ora 21.45 (în direct la Antena 1), un meci extrem de important în campania de calificare la Euro 2024. „Tricolorii” lui Edi Iordănescu întâlnesc reprezentativa din Kosovo, în deplasare, în cadrul Grupei I. Luni, 19 iunie, de la ora 21.45 (Prima TV), România se deplasează în Elveția, națională care e favorita unei grupe din care mai fac parte Belarus, Israel și Andorra.
Până acum, în primele două meciuri, „tricolorii” au obținut șase puncte. Au învins Andorra, în deplasare, scor 2-0, și Belarus, pe teren propriu, scor 2-1.
Interesant este faptul că două echipe din Grupa I - Kosovo și Belarus - trăiesc periculos din cauza problemelor politice. Prima țară are un conflict reactivat, cu Serbia, cea de-a doua este aliata Rusiei în războiul din Ucraina. Așa că ambele sunt monitorizate de UEFA și FIFA și riscă să fie suspendate din toate competițiile.
Prima întâlnire oficială între România și Kosovo
România și Kosovo nu s-au întâlnit până acum. Dar, în fotbalul de la noi, a devenit celebră expresia „parcă e Kosovo”. Vorbele au intrat în folclor în 1999, atunci când a izbucnit războiul dintre kosovari și sârbi. În România, Kosovo era asociat cu echipa Ceahlăul Piatra Neamț. Îngrijită în acele vremuri de celebrul Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”.
Nemțenii făceau parte din celebra Cooperativă, echipa fiind un pilon, alături de Gloria Bistrița lui Jean Pădureanu. De altfel, în întâlnirile directe, reciprocitatea devenise o bază. Ceahlăul câștiga acasă, Gloria o făcea pe teren propriu. De obicei, scorurile erau 2-0 sau 3-1.
Sub Pietricia, adversarii aveau viață grea
Rezultatele multor meciuri jucate de Ceahlăul erau cunoscute înainte de fluierul de start. Dar, erau și formații care, neimplicate în jocurile de culise, veneau sub Pietricica pentru a juca pe bune. Problemele începeau odată cu ieșirea de la vestiare. Majoritatea arbitrilor erau „de-ai casei” și protejau jocul dur al oaspeților. Nu sancționau faulturi, ofsaiduri sau trageri de timp. În plus, Gheorghe Ștefan punea o presiune constantă pe fluierași.
Celebre au rămas și vorbele pe care „Pinalti” i le-a adresat arbitrului Viorel Anghelinei. „Ti fac io pi tini”.
Un episod memorabil este și cel din 2000, atunci când Ceahlăul a jucat în UEFA Intertoto cu Austria Viena. Arbitrul francez al partidei s-a plâns că a fost subiectul unui act de corupție, pentru că i-au fost livrate prostituate. Acuzații s-au apărat și au spus că fetele erau „folcloriste”. Afacerea a fost intermediată de arbitrul Florin Chivulete. El a fost suspendat, la fel ca și Gheorghe Ștefan și clubul nemțean.