Locuitorii unui oraș englezesc povestesc de ce au votat „pentru” BREXIT. Est-europenii nu se mai simt acasă în Marea Britanie

Hull este un oraș de pe malul râului Humber, din nordul Angliei. Este numit deseori „Poarta către Europa”. În fiecare dimineață, feriboturile descarcă acolo marfa din Olanda sau Belgia. Și în fiecare seară, camioanele încărcate cu bunuri sunt trimise prin Marea Nordului, pe continentul european.

Cu toate acestea, numele de „poartă spre Europa” este mult prea pretențios pentru un oraș de mult neglijat de autorități. Locuitorii din Hull au votat, la referendum, 32,4% pentru rămânere și 67,6% pentru ieșirea din UE.

Jurnaliștii de la CNN au vizitat acest oraș și au filmat un reportaj acolo, încercând să înțeleagă motivele ce au stat în spatele acestor rezultate.

Pentru mulți, viața este grea. O parte a acestei comunități se numărăr printre cele mai sărace și mai divizate din Regatul Unit. Și, iată, printre cele mai sătule de Uniunea Europeană.

Circa 68% au viotat pentru ieșirea din UE, adică mai mult de doi la unu dintre locuitori. Majoritatea localnicilor povestesc cu bucurie de ce au făcut asta. Christine și Gary Bristow, pe care jurnaliștii i-au cunoscut în fața unui centru comercial din cartierul Orchard Estate, una dintre cele mai sărace zone din oraș. Cei doi au în jur de 60 de ani și au trăit aici toată viața. Au declarat că sunt „sătui”, pentru că nu a mai rămas nimic bun în jur și au votat pentru Brexit pentru că s-au simțit abandonați de autorități.

Spun că nui cred că UE a făcut ceva pentru locuitorii din zonă și dau vina pe Uniune pentru declinul industriei pescuitului din Hull. Era o afacere înfloritoare, când Marea Britanie s-a integrat în UE, în anii 1970, dar acum nici nu mai există. Mulți localnici au aceeași părere și au susținut ieșirea din UE pentru că simt că lucrurile merg atât de prost încât nu au nimic de pierdut.

Pensionarul Cecil Fordham a votat „Out” pentru că crede că serviciile sociale sunt supraaglomerate din cauza noilor sosiți în oraș. „Nu mai putem ajunge la doctor. Mereu e coadă. Așteptăm câte două săptămâni să ne vină rândul”, se plâng ei. „Nu avem nimic de pierdut. Oricum nu mai avem nimic...”, spune bărbatul.

Gary Cole (44 de ani) s-a născut în cartierul Orchard Estate și a votat pentru rămânere. „Sunt furios pentru că știu că oamenii habar n-au despre ce e vorba și află abia acum, asta mă înfurie cumplit! Am o fiică la universitate și va ieși de acolo cu datorii de mii de lire. Are 18 ani, putea să plece peste graniță”, explică Gary. Întrebat de ce crede că oamenii au votat pentru ieșire, Cole a răspuns că „nimeni nu ascultă oameni ca noi, de aceea s-a întâmplat asta”. Asta e o viziune generală: rezultatele locale au pedepsit politicienii britanici, în special Partidul Conservator.

Pentru mulți, lucrurile s-au schimbat în rău mult prea repede și dau vina pentru asta pe imigranți.

Jacko Paul, care a votat pentru ieșire spune: „Nu mi se pare că mai e sigur în comunitatea noastră. Mereu am fost unitți, dar acum sunt prea multe găști de est-europeni care se plimbă pe aici”.

Pe unul dintre bulevarde, Beverley Road, sunt multe magazine poloneze și est-europene. Proprietara unui salon de coafură polonez, care a dorit să rămână anonimă, a povestit că trăiește în Hull de 10 ani și a fost șocată când a aflat rezulatul. „Sunt foarte îngrijorată pentru afacerea mea, majoritatea clienților mei sunt est-europeni, pentru că britanicii se pare că nu au încredere în tehnicile noastre”, a spus ea. Cei doi copii ai ei s-au născut în Marea Britanie și ar fi prea dificil pentru ei să se reintegreze în societatea poloneză, de aceea nu vrea să plece. Un alt proprietar de magazin a povestit, însă, că dacă Marea Britanie continuă să meaergă pe calea ieșirii din UE, va pleca acasă, pentru că nu vrea să trăiască într-o țară în care nu este binevenit.