Locuințele ANL destinate tinerilor din învăţământ şi sănătate nu pot şi cumpărate. Mai exact, Guvernul României interzice vânzarea și cumpărarea acestor apartamente date spre închiriere.
Locuințele ANL destinate tinerilor din învăţământ şi sănătate nu pot şi cumpărate. Guvernul a aprobat miercuri, o Ordonanță pentru excluderea de la procedura de vânzare a locuinţelor ANL destinate tinerilor din învăţământ şi / sau sănătate.
Locuințele ANL nu se pot înstrăina
Actul normativ cu privire la locuințele ANL prevede „excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor destinate închirierii tinerilor specialiști din învățământ şi/sau sănătate, ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor”, se arată în comunicatul Guvernului.
Guvernul a mai decis că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât anumite limite stabilite prin același act normativ. Motivul: deoarece au fost identificate situaţii în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.
Locuințele ANL. Sursa foto: Pixabay
Ce s-a stabilit cu privire la chiria minimă
Ordonanța prevede pentru locuințele ANL stabilirea unui plafon minimal al chiriilor după ponderarea acestora prin:
- aplicarea coeficienţilor de ierarhizare a localităţilor pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional Secţiunea a IV - a - Reţeaua de localităţi, şi a celor rezultaţi din veniturile medii nete pe membru de familie ale titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni.
Locuințele ANL. Sursa foto: Pixabay
Locuințele ANL vor avea o chirie stabilită după noile norme
De asemenea, Ordonanţa mai prevede ca nivelul maxim al chiriei la locuințele ANL să fie stabilite după noile limite propuse.
- aplicarea ponderărilor în funcţie de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile art. 164 alin. (1) din Legea 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, se stabileşte că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziţii, deoarece au fost identificate situaţii în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.