Republica Moldova va beneficia de o serie de împrumuturi pentru construirea de locuițe sociale și pentru reabilitarea căminelor studențeși și a azilelor de bătrâni. Proiectul va fi implementat până în 2030.
În Republica Moldova vor fi construite sau reabilitate 450 de locuințe sociale. De asemenea, vor fi renovate cămine studențești și aziluri pentru bătrâni de care vor beneficia peste 1.400 de persoane. Lucrările vor fi finanțate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), care va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 20 de milioane de euro.
Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului-cadru de împrumut între Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Republica Moldova pentru proiectul „Locuințe publice III”.
Proiectul pentru construirea de locuințe sociale și creșterea eficienței energetice
Totodată, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va aloca, din Fondul de Investiții Verzi și Sociale, un grant în valoare de un milion de euro. Banii vor fi utilizați pentru creșterea eficienței energetice și reducerea amprentei de mediu a unităților locative care sunt planificate pentru reconstrucție în cadrul proiectului „Locuințe publice III”. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ pentru încheierea unui acord de finanțare care presupune acest lucru, potrivit ipn.md.
CEB va debursa împrumutul și grantul de investiții ale proiectului în tranșe, prima fiind realizată în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a acordului, iar celelalte în baza rapoartelor de progres despre implementarea acestuia.
Proiectul va fi implementat până în anul 2030 și va fi realizat de către Unitatea de implementare a proiectului „Locuințe sociale II”.
Sumă importantă primită de la UE
Republica Moldova se pregătește pentru intrarea în Uniunea Eurupeană și face toate eforturile pentru dezvolatrea tuturor domeniilor. La începutul anului, UE a pus la dispoziție 1,5 milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii au ca scop crearea și modernizarea infrastructurii pentru a atrage investiții în regiunile Cahul și Ungheni. La Cahul, va fi construită o piață agroalimentară regională. Iar centrul local de dezvoltare a afacerilor din satul Crihana Veche va beneficia, de asemenea, de lucrări de amenajare și de îmbunătățire a accesului rutier.
Proiectele selectate pentru a fi finanțate de UE vor spori și mai mult dezvoltarea regiunilor Cahul și Ungheni și vor îmbunătăți viața cetățenilor prin acces la servicii calitative, infrastructură modernă și mai multe locuri de muncă”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.