Localitatea din Vaslui care elimină mitul absorbției scăzute de bani europeni în mediul rural

Localitatea din Vaslui care elimină mitul absorbției scăzute de bani europeni în mediul rural

Fondurile europene au reprezentat și reprezintă încă o necunoscută pentru mulți dintre români. Dacă mulți cred în continuare că este vorba despre ”bani gratis” pe care autoritățile de la Bruxelles îi oferă din mărinimie, sunt și cei care consideră aceste fonduri o capcană, pentru că finanțarea europeană sună prea bine pentru a fi și adevărată. În această atmosferă, o echipă de consultanți cu experiență condusă de Ovidiu Tuduruță încearcă să convingă cu exemple concrete autoritățile locale, dar nu numai, că fondurile europene pot reprezenta calea spre dezvoltare.

Un astfel de exemplu este Fălciu, o localitate din estul extrem al României, amplasată pe malul Prutului, la granița cu Republica Moldova. Această comună cu ceva mai mult de patru mii de suflete a reușit să atragă fonduri importante în ultimii ani, fiind un exemplu viu a opțiunilor pe care fondurile europene le deschid inclusiv pentru localitățile mici.

”Fălciu este un proiect de suflet, dacă îi pot spune astfel. Este o localitate mică, care are însă o administrație deschisă, dornică să dezvolte și pot spune că avem o colaborare excelentă din toate punctele de vedere. Este un proiect important pentru noi deoarece Fălciu s-a transformat într-un exemplu viu de cum pot fi folosite fondurile europene. Iar aici vorbim despre lucrări de infrastructură, vorbim despre construcția unui nou corp pentru liceul din localitate, despre dezvoltarea unor centre sociale pentru vârstnici, construcția unei grădinițe de la zero sau dezvoltarea infrastructurii de agrement. Practic acoperă majoritatea palierelor importante pentru o astfel de comunitate, iar proiectele deja câștigate, unele chiar finalizate, sunt proba utilității fondurilor europene”, a mai spus Ovidiu Tuduruță.

Unul dintre proiectele semnificative din comuna Fălciu pentru care au fost obținute fonduri europene este cel de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Cantemir”. Ca aproape orice insituție din zona rurală, liceul nu a fost modernizat și a devenit în ultimii ani depășit atât la nivel de capacitate, cât și la nivel de echipare. Riscând să piardă elevii, care se puteau orienta spre orașele mai importante din apropiere, autoritățile locale au folosit fondurile europene pentru a gestiona această situație. Proiectul a presupus construirea unui nou corp pentru liceu, reabilitarea celor existente și dotarea cu echipamente noi, având o valoare de peste 5,1 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt proiect important este cel ce a vizat dezvoltarea centrelor sociale pentru persoanele vârstnice. La fel ca mai toate localitățile mici din mediul rural românesc, și Fălciu se confruntă cu problema îmbătrânirii accentuate a populației. Mulți dintre tineri au plecat din comună, în străinătate sau în orașele mari în căutarea unor joburi potrivite, iar acasă au rămas părinții tot mai în vârstă. Fălciu a ales să gestioneze această situație prin înființarea a două centre sociale pentru persoanele vârstnice. Cele două centre funcționează într-o clădire cu o suprafață totală de 877 de metri și au o capacitate de 150 de locuri. Clădirea centrelor va fi echipată cu aparate moderne pentru exerciții fizice, vor fi cabinete medicale dotate cu aparate de specialitate pentru diferite terapii, va exista un cabinet de consiliere psihologică și chiar un spațiu de petrecere a timpului liber. Valoarea acestui proiect este de peste 3,1 milioane de lei.

Tot cu ajutorul fondurilor europene în comuna din județul Vaslui se modernizează câteva străzi, cu o investiție de 465 de mii de lei, este construită o grădiniță nouă, valoarea proiectului fiind de peste 2,2 milioane de lei și se modernizează și extinde infrastructura de agrement din localitate cu peste 465 de mii de lei.

”Sunt sume semnificative pe care o localitate precum Fălciu a reușit să le atragă pentru proiecte utile comunității. Fălciu este un exemplu de succes în primul rând pentru că autoritățile locale au realizat rapid potențialul acestui tip de finanțare și au avut încredere în noi, beneficiile fiind de acum vizibile pentru oricine vrea să le vadă. Iar ce s-a făcut acolo se poate face în multe dintre comunele din România, pentru că banii există și trebuie doar accesați”, a mai spus Ovidiu Tuduruță.

”Suntem astăzi în evaluare cu proiecte a căror rol este să reabiliteze termic toate clădirile publice rămase nereabilitate, un centru de zi pentru vârstnici și o platformă pentru colectarea și valorificarea gunoiului de grajd. Am solicitat un milion euro pentru construcția platformei de gunoi de grajd, bani din care vom achiziționa și utilaje cu ajutorul cărora vom valorifica resursa colectată. Pentru componenta de gestiune deșeuri, suntem astăzi în construcție a unei platforme de depozitare deșeuri voluminoase, de asemenea o finanțare de 800 mii euro pe care i-am adus acasă.

 

Îmi propun ca în următorii ani să construim un centru incubator pentru afaceri, unde să invităm antreprenori la început de drum, să stimulăm înființarea de noi afaceri utilizând granturi europene pentru startup-uri, acestea ca să creștem aportul de bugete forfetare în bugetul local. Avem nevoie să aducem în Fălciu mediu economic, aceasta pentru a avea mai mulți bani să întreținem ce construim cu ajutorul finanțărilor comunitare. Menționez, de asemenea, că am reușit să obținem o finanțare pentru modernizarea cabinetelor medicilor de familie, aceasta pentru a beneficia de un centru modernizat pe care pacienții să-l utilizeze drept poartă de intrare in sănătate”, a declarat d-l Morar, primarul localității Fălciu.

Un alt mit legat de fondurile europene este că acestea ar fi accesibile doar orașelor mari sau companiilor private, ceea ce a făcut ca localitățile mai mici din România să fie reticente atunci când a venit vorba despre astfel de proiecte. Numai că Ovidiu și echipa lui au câteva atuuri foarte importante, care vizează atât bugetul local, cât și perspectivele de dezvoltare. 

În primul rând, compania pe care Ovidiu Tuduruță o conduce colaborează pe aceste proiecte de finanțare europeană cu așa numita ”clauză de succes”. Este o abordare destul de nouă în acest domeniu, una care pune responsabilitatea pe umerii consultanților deoarece clauza se traduce prin achitarea costului consultanței doar dacă proiectul depus este câștigător și obține finanțare, chiar și fee-ul fiind inclus în finanțarea europeană. Astfel, primăriile nu își asumă cheltuieli, iar bugetele locale nu sunt atinse.

”Una dintre cele mai interesante experiențe este reprezentată de discuțiile cu factorii locali, care de multe ori nu înțeleg cum lucrăm pentru ei fără a le lua bani din buget. Pentru noi este abordarea onestă și transparentă pentru că un obiectiv important pe care îl avem este acela de a ne aduce contribuția la dezvoltarea României. Așa că lucrăm proiecte în care credem, de care comunitățile au mare nevoie și pe care le facem cât se poate de bine. Iar după ce aducem în România bani europeni suntem și noi plătiți din acele fonduri. Cred că este un parteneriat din care toată lumea are de câștigat și care, foarte important, aduce investiții considerabile în zone care poate altfel nu aveau posibilități pentru a finanța respectivele investiții”, a explicat Ovidiu Tuduruță.

Al doilea atu semnificativ este experiența. Echipa de consultanți a Ideas Funding Pack, așa cum se numește compania lui Tuduruță, lucrează de ani buni pe astfel de proiecte, iar exemplele de succes sunt consistente.

Finanțările europene reprezintă, pentru unele localități din România, motorul dezvoltării. Împreună cu fondurile guvernamentale, banii europeni asigură finalizarea unor proiecte semnificative pentru comunitățile locale, pe care în mod normal aceste unități administrativ teritoriale nu ar putea să le finanțeze din propriul buget.

Rolul unor specialiști precum Ovidiu Tuduruță este acela de a folosi experiența acumulată pentru a ajuta comunitățile locale lipsite de expertiză să propună proiecte utile, care apoi să și obțină finanțare europeană și să fie realizate.