Livrările de armament american către Moldova irită Rusia. Se complică soluționarea problemei Transnistriei

Livrările de armament american către Moldova irită Rusia. Se complică soluționarea problemei Transnistriei

Purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului de Externe rus, Alexei Zaițev susține că americanii au livrat autorităților de la Chișinău echipament militar în valoare totală de 5 milioane de dolari.

Reprezentantul ministerului rus de Externe a menționat, însă, că sunt planificate alte câteva transporturi de armament înainte de sfârșitul acestui an.

Livrările de armaent american complică situația din Transnistria?

Aceste livrări complică și mai mult soluționarea conflictului transnistrean, a declarat joi Alexei Zaițev.

„Credem că astfel de pași, care se încadrează în linia generală de la Washington și Bruxelles de atragere a Moldovei în structurile euro-atlantice, este puțin probabil să îmbunătățească încrederea dintre cele două maluri ale Nistrului și vor complica în plus procesul de soluționare, care este deja blocat”, a spus el. .

Ne puteți urmări și pe Google News

Diplomatul susține că echipamentul livrat de americani include arme de calibru mic, dispozitive de comunicații, sisteme de artilerie ușoară și mașini blindate.

"Scopul declarat este îmbunătățirea potențialului forțelor armate moldovenești și a compatibilității lor operaționale pentru participarea la operațiunile internaționale de menținere a păcii", a spus Zaytsev, citat de Tass.

Conform Constituției sale, Moldova este un stat neutru. Cu toate acestea, în țară funcționează un birou de comunicații NATO care încearcă să îmbunătățească eficacitatea interacțiunii Moldovei cu Alianța Nord Atlantică. Militarii moldoveni au participat la operațiunile de menținere a păcii din Coasta de Fildeș, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud, Georgia și Irak.

Republica Moldova încearcă să scape de trupele rusești

Rușii se tem. însă, că armamentul ar putea fi folosit împotriva separatiștilor sau chiar a trupelor rusești de menținere a păcii. Aceste trupe staționează pe teritoriul Republicii Moldova în temeiul acordului cu privire la principiile pentru o soluționare pașnică a conflictului armat din regiunea Transnistria.

Acordul a fost semnat pe 21 iulie 1992, de către președinții rus și moldovean în prezența liderului transnistrean. În prezent, forțele de menținere a păcii ruse, alături de forțele de menținere a păcii din Moldova șiTransnistria și un grup de observatori militari din Ucraina, asigură pacea în zona de dezangajare de-a lungul Nistrului. Republica Moldova vrea plecarea acestor trupe de pe teritoriul său și înlocuirea lor cu o misiune de observatori civili sub auspiciile OSCE, dar separatiștii nu sunt de acord. Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, s-a întâlnit recent la Moscova cu vicepreședintele Consiliului Federației Ruse (camera superioară) Konstantin Kosachev. După întâlnire, Krasnoselsky a declarat că nu există altenativă la prezența trupelor rusești în Moldova.

„S-a subliniat rolul pozitiv al operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, precum și lipsa unei alternative la formatul existent al misiunii până când Republica Moldova transnistreană și Republica Moldova își vor stabili definitiv relațiile”, a anunțat serviciul de presă al Consiliului Federației Ruse.