Liviu Mihaiu a predat astăzi ştafeta succesorului său în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, Grigore Baboianu, promiţându-i sprijin, dar şi supraveghere din partea Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, în fruntea căreia a revenit.
“Am lucrat foarte bine cu domnul Baboianu şi mi se pare o alegere foarte potrivită pentru acest post”, a declarat Mihaiu într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Mediului, refuzând din start să facă declaraţii legate de raţiunile politice care au dus la înlocuirea sa din funcţie.
Într-un bilanţ al celor aproape cinci luni de mandat la conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Mihaiu a enumerat printre realizări adoptarea regulamentului – cadru de urbanism pentru Deltă, care impune construcţiilor reguli mai stricte de amplasare şi faptul că vor trebui să ţină cont de specificul arhitectonic al zonei.
O altă chestiune importantă a fost, în opinia lui Mihaiu, obţinerea unui număr suplimentar de 40 de posturi pentru ARBDD, o parte din acestea urmând să fie alocate serviciului de pază care supraveghează ariile protejate.
„Nu sunt dotaţi, sunt prost plătiţi şi nu au dreptul să controleze pescuitul decât în ariile protejate. Nu poţi le cere o pază eficientă în aceste condiţii”, a arătat fostul guvernator.
Doar 3% din dosare rezolvate în instanţă El a recunoscut că a avut o slăbiciune pentru subiectele braconaj şi pescuitul industrial, demarând o colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei, dar şi realizarea unui studiu de evaluare a resurselor acvatice ale Deltei, pentru a propune ulterior măsuri împotriva pescuitului industrial.
Potrivit lui Mihaiu, în urma unei monitorizări a activităţii organelor de control în zona Rezervaţiei, eficienţa acestora s-a dovedit a fi extrem de mică, abia 3% din dosare ajungând să fie rezolvate în instanţă. Mihaiu a admis totodată că nu a reuşit să blocheze Legea Vânătorii, care permite această activitate pe teritoriul Rezervaţiei, dar asta „din cauza parlamentului, care a trecut această lege într-o zi, fără ca ministrul Mediului să afle”.
În opinia sa, nu e normal să se poată vâna pe teritoriul ARBDD, mai ales în condiţiile în care acesta e declarat sit al UNESCO.
Turismul în masă nu e pentru Deltă Mihaiu a deplâns faptul că Administraţia Deltei nu deţine suficiente atribuţii pentru un control eficient, expriâĂndu-şi speranţa că modificările la legea 82 privind înfiinţarea ARBDD să extindă aceste puteri.
"Să ştiţi că, pe baza actualei legi, guvernatorul Deltei nu este un om puternic. Delta este împărţită pe diferite porţiuni, sectoare, fiecare în administrarea unei alte entităţi”, a ţinut el să precizeze.
Liviu Mihaiu a mai anunţat realizarea caietului de sarcini pentru o licitaţie privind salubrizarea Deltei, proiectul fiind evaluat la un milion de euro pe an. El a mai subliniat necesitatea reevaluării şi supravegherii traseelor turistice, astfel încât să fie descurajat turismul în masă, iar cei care vizitează Delta să fie obligaţi să-şi strângă gunoaiele.