Şi în chestiunea corvetelor s-a făcut voia lui Liviu Dragnea. Asta înseamnă să fii mare
- Roland Căt ălin Pena
- 8 martie 2017, 00:00
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, i-a certat luni seara pe Facebook pe cei care înţeleseseră, din ce spusese ea cu două zile mai înainte, că salariile bugetarilor aveau să crească dintr- odată:
„Ca sa fiu foarte clară, deși aveam senzația că s-a înțeles și că e logic: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii patru ani”. Cum lectura programului guvernului Grindeanu, moşit şi asumat de preşedintele PSD Liviu Dragnea, nu este încă obligatorie, haideţi să vedem ce a spus ministrul sâmbătă seara la RTV, cu menţiunea că declaraţia am verificat-o din mai multe surse: „Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”. Nicio vorbuliţă de o eşalonare pe patru ani. Drept urmare şi crezând pe cuvânt un demnitar al statului român, bugetarii au sărit în sus de bucurie că îşi vor umple, în curând, portofelele, iar angajaţii din sectorul privat au luat foc la gândul că, foarte probabil, ei vor suporta traiul pe vătrai al primilor. Lucru care este insuportabil pentru ultimii.
Fostă ziaristă şi doctor în sociologie, Lia Olguţa Vasilescu nu poate fi bănuită că nu ştie să dea o ştire exactă, însă este foarte suspectă de a fi încercat să câştige pe loc inimile românilor lucrători la stat, în condiţiile în care protestele de stradă nu s-au stins. Ba, ca să le mai ardă una contestatarilor cabinetului din care face parte, a anunţat, tot luni seara, că va vorbi şi despre facilitățile pe care le va da guvernul PSD - ALDE ca să crească și salariile din mediul privat. Să sperăm că nu ne va trimite, iarăşi, să citim programul. Dacă o va face, măcar să dea o decizie prin care să fie prelucrat obligatoriu în pauza de masă cu întreg personalul de la toate societăţile, indiferent de forma de proprietate. În şcoli e recomandabilă recreaţia mare.
Şi încă o dovadă, că nu poporul a fost greu de cap, ci Lia Olguţa Vasilescu, scumpă la vorbă. Preşedintele Comisiei de Muncă din Cameră, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat, luni înainte de precizarea ministrului de pe Facebook, că nu ştie de unde a ieşit „chestiunea” privind dublarea salariilor, el menţionând că este vorba, probabil, de o greşeală de comunicare, în condiţiile în care PSD a promis creşteri de 56% în patru ani.
Rămânând la capitolul “Încurcă- i, Doamne, de la cel mai înalt nivel!”, senatorul PSD Şerban Nicolae a depus la Comisia juridică pe care o conduce, tot luni, un amendament la proiectul de lege a graţierii, prin care efectele acesteia se vor aplica şi celor condamnaţi pentru corupţie. Cine l-a văzut săptămâna trecută pe Codrin Ştefănescu ameninţându-i, la televizor, pe protestatari cu o lege care o să întreacă OUG 13 nu a avut nicio surpriză. Liviu Dragnea, care să zicem că a ratat emisiunea despre care vorbeam, a părut surprins: „Eu nu susţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie. Categoric nu. Pe de altă parte, nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente”. Ministrul Justiţiei a intervenit şi el în discuţie, spunând că „personal, nu” e de acord. Guvernul nu susţine amendamentul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae, a declarat premierul Grindeanu. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a arătat că este necesară evitarea actelor de clemenţă pentru fapte de corupţie, care ar crea un sentiment de insecuritate socială. “România duce o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei, ceea ce a consolidat parteneriatul strategic cu SUA”, a ţinut, ieri, să se facă auzit şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.
Cine să le mai explice senatorului Nicolae şi comunicatorului Ştefănescu ca să înţeleagă?