E Liviu Dragnea, în inițiativa cu Ambasada, un aventurier sau un pion?
Editura Evenimentul si Capital

E Liviu Dragnea, în inițiativa cu Ambasada, un aventurier sau un pion?

Autor: | | 3 Comentarii | 7003 Vizualizari

Scandalul privind mutarea Ambasadei noastre din Israel la Ierusalim, într-o mișcare surprinzătoare, dacă nu chiar stupefiantă pentru o țară resemnată, de 28 de ani, la politica statului în banca ei, deoarece orice inițiativă proprie riscă o vargă administrată pe șira spinării, are multe enigme, numărîndu-se printre momentele pe care le vom descifra poate abia după trecerea anilor, deși nici atunci nu putem fi siguri de asta, dacă ne gîndim că mult invocata trecere n-a dezlegat misterele teroriștilor din decembrie 1989 sau cele ale mineriadelor.

Unul dintre aceste mistere trimite la autorul inițiativei: Liviu Dragnea.

Deși multe adevăruri ne scapă, sînt cîteva pe care le putem deja considera credibile:

1. Inițiativa diplomatică răsunătoare aparține în exclusivitate lui Liviu Dragnea. Indiscutabil, ea n-ar fi fost posibilă fără colaborarea Vioricăi Dăncilă. Nu în postura de instrument al lui Liviu Dragnea și cu atît mai puțin în postura de șantajată cu familia (cum infectează opinia publică Insolvența tv), ci în postura de lider PSD-ist, afirmat ca atare la Bruxelles. Nu știm cu cine s-a consultat nici măcar din partid. Cum să știm dacă s-a consultat și cu parteneri externi? Pînă la ivirea amănuntelor, știm sigur doar că inițiativa e a lui Liviu Dragnea.

2. Împotriva deciziei s-au năpustit politicieni și jurnaliști. Cum unii dintre ei au fost pînă mai ieri soldați credincioși ai Americii și ai Israelului. Nici unul nu aduce argumente convingătoare împotriva inițiativei. Și e normal să nu aducă. Motivele încontrării țin de orice altceva decît de geopolitică. Unii se manifestă așa ca susținători ai lui Klaus Iohannis. Inițiativa e catastrofală, deoarece a fost luată de guvern, care n-are dreptul la inițiative de politică externă. Alții fac praf inițiativa, pentru că e a lui Liviu Dragnea, și ei sînt dușmani ai președintelui PSD. Nota comună a tuturor criticilor rămîne teza că inițiativa e a lui Liviu Dragnea. Tot ca o notă comună e denunțarea unor interese personale ale președintelui PSD în această inițiativă.

Sînt interese personale ale lui Liviu Dragnea?

O întrebare fără rost.

În Istorie – s-a dovedit asta demult – funcționează interesele personale. Important e ca interesele personale ale cuiva să coincidă cu interesele unei colectivități, ale unei națiuni. Indiferent ce urmărește Liviu Dragnea prin inițiativa cu ambasada, România are interesul unui gest îndrăzneț de politică externă. Un gest care nu scoate țara din alianțele tradiționale. O repoziționează în cadrul alianțelor tradiționale. În cazul ambasadei din Israel, între America și Uniunea Europeană s-a ivit o divergență majoră. Nu e nici prima, nici ultima.

Problema e că România trebuie să opteze. Nu numai acum, dar și în viitor, între America și Uniunea Europeană. În acest context, punînd în balanță avantajele cu dezavantajele, România iese cu mai multe avantaje decît cu dezavantaje din această opțiune. E lucru stabilit de Istorie că Nicolae Ceaușescu a fost inspirat primindu-l și răsfățîndu-l pe Richard Nixon la vremea cînd acesta nu ajunsese președinte. Ajuns președinte, Richard Nixon n-a uitat asta. Chestiunea Ierusalimului a fost și este o chestiune dramatică pentru Israel. Desemnarea Ierusalimului drept capitală a statului Israel e un vis nu numai al celor care trăiesc în Israel dar și al evreilor din întreaga lume. Pînă acum acest vis s-a păstrat în depărtare pentru că America a șovăit să mute ambasada sa la Ierusalim. Acum, după decizia lui Donald Trump, visul se apropie de împlinire. Pentru asta, atît Israelul, cît și America au nevoie de ajutorul altor state. Un gest precum cel al României, dacă-l face acum, cînd e riscant, nu va fi uitat de Israel, indiferent dacă Ierusalimul devine sau nu capitală de facto.

O altă notă comună a celor care neagă inițiativa vizează personalitatea lui Liviu Dragnea. În viziunea criticilor inițiativa e riscantă, dezastruoasă chiar, pentru că e rodul unei aventuri, al unei idei venite peste noapte lui Liviu Dragnea.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate