Evenimentul Zilei > Justitie > Livia Stanciu: „Prin declarațiile premierului s-a realizat o subminare a autorității judecătorești”
Livia Stanciu: „Prin declarațiile premierului s-a realizat o subminare a autorității judecătorești”

Livia Stanciu: „Prin declarațiile premierului s-a realizat o subminare a autorității judecătorești”

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ), Livia Stanciu, a afirmat că prin declaraţiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari" s-a realizat o subminare a autorităţii judecătoreşti şi au fost depăşite limitele admisibile ale unui limbaj politic.

Ea a subliniat că din punctul său de vedere astfel de afirmaţii au adus atingere atât independenţei, prestigiului, credibilităţii justiţiei şi că, deşi nu s-a urmărit în mod direct, dar măcar în mod indirect, s-a realizat o subminare a autorităţii judecătoreşti. "Astfel de afirmaţii făcute de către un om politic de rang înalt şi mă refer la premierul României, şeful Guvernului României, este clar că au depăşit limitele admisibile ale unui limbaj politic. Prin astfel de afirmaţii se poate induce opiniei publice o idee total falsă în sensul că procurorii care instrumentează – şi aici nu mă refer numai la procurorii DNA, ci la toţi procurorii -, ar fi lipsiţi de imparţialitate, lipsiţi de independenţă. (…) S-a încercat de fapt acreditarea ideii că în instrumentarea cauzelor penale procurorii îşi desfăşoară activitatea într-un mod abuziv atâta timp cât faci precizarea că sunt fapte inventate. Sigur acest aspect, dacă într-adevăr ar fi real, se poate verifica, iar verificarea o face doar instanţa care este investită cu soluţionarea cauzei respective pentru că instanţa este unica în măsură să verifice legalitatea şi temeinicia rechizitoriului, deci a actului de trimitere în judecată a persoanei respective indiferent de funcţia pe care acea persoană o ocupă în stat", a afirmat Livia Stanciu după şedinţa CSM.

Apărări la televizor

Şefa ÎCCJ a adăugat că nu i se pare normal, indiferent de nivelul ierarhic deţinut în stat, să se emită în spaţiul public apărări care pot fi făcute în cadrul procesual stabilit de lege, respectiv în sala de şedinţă şi nu în afara acesteia.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi că declaraţiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari" au fost de natură să aducă atingere independenţei şi prestigiului justiţiei. Astfel, CSM a decis apărarea independenţei justiţiei după ce şi-a însuşit marţi Raportul Inspecţiei Judiciare care, în urma verificărilor, a constatat că afirmaţiile premierului au afectat independenţa sistemului judiciar.

Sesizarea IJ a fost făcută de CSM la solicitarea Adunării Generale a procurorilor din DNA cu privire la afirmaţiile făcute de Victor Ponta pe o reţea de socializare. Premierul Ponta a scris: "(…) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!''