Şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius, îşi exprimă susţinerea pentru introducerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei şi vorbeşte despre metodele prin care Rusia, în opinia sa, încearcă să facă presiuni asupra republicilor baltice, conform unui interviu acordat site-ului BuzzFeed.
Potrivit lui Linkevicius, recentul episod cu răpirea unui colaborator al serviciilor secrete estoniene, precum şi reluarea, în Rusia, a proceselor împotriva cetăţenilor lituanieni care au dezertat din armata sovietică înainte de recunoaşterea independenţei Lituaniei şi arestarea unui vas de pescuit lituanian într-un port rus - toate acestea sunt parte a uneia şi aceleiaşi strategii. “Acesta este un test. Un mijloc de a verifica reacţia la nivel politic, la nivel practic, la nivelul opiniei publice, şi aceasta amplifică tensiunea”, a declarat şeful diplomaţiei lituaniene.
Totodată, Linkevicius a dat de înţeles că Vilniusul nu este dispus să supraevalueze pericolul ce provine dinspre Rusia, iar această atitudine are un motiv întemeiat. “Din fericire, cu zece ani în urmă am aderat la UE şi NATO. În mod evident, aceasta a fost o decizie corectă, iar actuala situaţie ne permite să simţim acest lucru”, a subliniat ministrul de externe al Lituaniei.
Linkevicius şi-a exprimat speranţa că UE va introduce sancţiuni şi mai aspre împotriva Rusiei şi că evenimentele se vor desfăşura conform unui alt scenariu decât cel de după conflictul ruso-georgian din 2008. “La două luni după evenimentele din Georgia, viaţa a intrat pe făgaşul obişnuit. Două luni, şi ajungem să ne comportăm ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, iar ei au din nou posibilitatea de a face astfel de lucruri”, şi-a exprimat regretul şeful diplomaţiei lituaniene.
Metodele pe care Rusia le foloseşte pentru a influenţa direct opinia publică lituaniană au fost caracterizate astfel de Linkevicius: “Nu aş vorbi despre grupuri extremiste pe teritoriul Lituaniei - deocamdată asemenea grupuri nu există -, însă în ceea ce priveşte maşinăria de propagandă informaţională, aceasta, în mod sigur, funcţionează. Un teritoriu al NATO nu poate fi cucerit uşor, în schimb poţi organiza un conflict, provoca ciocniri, folosi de minorităţi”, mai scrie BuzzFeed, preluat de Agerpres.
În acelaşi timp, Linkevicius nu se îndoieşte de loialitatea diasporei ruse faţă de guvernul Lituaniei. Pe lângă “finanţarea surselor de propagandă” din Lituania, Rusia încearcă să-şi promoveze interesele prin structuri precum Gazprom, a mai adăugat şeful diplomaţiei lituaniene.