După ce rata de infectare a trecut de 6 la mia de locuitori în București, autoritățile se chinuie să cadă de acord cu privire la modul în care trebuie gestionată această criză.
Rata de infectare în București a depășit pragul de 6 la mia de locuitori, iar autoritățile încă se chinuie să găsească soluții pentru a limita răspândirea coronavirusului în Capitală.
Dacă în cazul unor alte orașe precum Timișoara autoritățile nu au ezitat să apeleze la măsura carantinării după ce rata de infectare a explodat, în cazul Capitalei lucrurile stau complet diferit. Oficialii fac tot posibilul să evite carantinarea Capitalei deoarece asta ar reprezenta o adevărată lovitură.
„Le spun bucureștenilor să ignore scenariile. Să aștepte decizia. Această cifra reprezintă una dintre informațiile pe care le luăm în calcul când vorbim de carantinarea unei zone. La 6 la mie ne uitam la toate informațiile pe care le avem. Școlile rămân în continuare deschise”, a spus premierul Florin Cîțu.
Acesta a mai punctat că Bucureștiul reprezintă 25% din economia țării. Prin urmare, o posibilă carantinare ar avea efecte devastatoare din punct de vedere economic.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, susține că ar fi cazul ca autoritățile să se gândească la măsuri mai dure.
„E clar că incidența creste și crește abrupt. Trebuie să ne gândim la măsuri mai dure. Căutăm cu Ministerul Sănătății și inspecția Sanitară baza legală pentru a îi sancționa pe cei care nu respectă măsuri. Bucureștiul, dacă e sa judecăm, are 25% din economia națională, are o populație mare, trebuie să ținem cont de toate aceste aspecte când luăm măsuri. Indicele se calculează la aproape 3 milioane de locuitori. Școlile ar trebui să intre online”, a spus prefectul Alin Stoica.
În ceea ce privește o eventuală închidere a Mall-urilor, prefectul Capitalei a evitat să ofere un răspuns concret în acest sens.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că „nicio măsură nu poate fi exclusă, niciodată cât e vorba de sănătatea oamenilor, dar nu vorbim de carantinarea în zilele imediat următoare. Asta înseamnă că în cele câteva săptămâni pe care le mai avem până de Paștele ortodox trebuie să luăm măsuri pentru a fi în siguranță.”
Ce măsuri ar putea fi adoptate în București
Marți seară, după ședințe interminabile, DSP a propus o serie de măsuri mai restrictive care ar putea fi adoptate pentru a evita carantinarea Bucureștiului.
- Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor.
- Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici.
- Participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ.
- Interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile.
- Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri.
- Interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori. Cele profesioniste rămân deschise.
- Pentru spațiile comerciale - magazine, hipermarketuri, mall-uri - obligativitatea de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane.
- Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are.
- La evenimentele private - înmormântări, cununii, botezuri - număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă.
- Este interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor.