Lista neagră din Kiseleff: PSD își alege o nouă conducere centrală
- Ionel Dancu
- 15 februarie 2018, 00:00
Președintele social-democrat refuză pentru moment o discuție legată de candidatul partidului la alegerile prezidențiale. La propunerea preșe dintelui PSD, Liviu Dragnea, Comitetul Executiv Național al partidului a decis, aseară, convocarea unui Congres extraordinar în 10 sau 17 martie, vor în care vor fi aleși cei 14 vicepreședinți ai partidului.
La propunerea preșe dintelui PSD, Liviu Dragnea, Comitetul Executiv Național al partidului a decis, aseară, convocarea unui Congres extraordinar în 10 sau 17 martie, for în care vor fi aleși cei 14 vicepreședinți ai partidului. Dragnea a spus ieri că „principalele motive” ale Congresului sunt legate de „relansarea” programului de guvernare. „Vreau să angajăm PSD în cel mai ambițios program de dezvoltare pe termen lung din istoria România”, a spus acesta.
Emoții
Cel puțin patru ex-miniștri PSD și numărul doi din ierarhia partidului sunt vehiculați în partid ca potențiali „perdanți” ai Congresului.
Vicepreședinții PSD Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educației), Nicolae Bănicioiu (fost ministru al Sănătății) și Ioan Vulpescu (fost ministru al Culturii) se află pe lista scurtă a liderilor aflați în pericol să-și piardă funcțiile, au relatat pentru EVZ surse din partid.
În discuțiile din interiorul PSD s-a mai discutat posibilitatea ca fostul premier Mihai Tudose să fie și el eliminat din conducerea centrală a formațiunii, el fiind în prezent vicepreședinte, potrivit surselor citate. Un alt vicepreședinte PSD care ar putea să fie schimbat în Congres este fostul ministru al Apelor, Doina Pană, care s-a retras din Guvern pe motive de sănătate.
Liniște
Vicepremierii Rovana Plumb și Viorel Ștefan, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, toți patru vicepreședinți naționali ai PSD, au asigurat un loc în viitoarea conducere a partidului dacă vor dori să continue, au explicat EVZ surse din partid.
Singurul membru PSD care are asigurată funcția este președintele partidului, Liviu Dragnea. El a fost ales prin scrutin intern, de către toți membrii partidului, iar Congresul nu are posibilitatea să-l schimbe din funcție. Cu toate acestea, Dragnea a menționat ieri că va cere în Congres un vot de încredere pentru activitatea sa în fruntea partidului.
Scrisori
Întrebat dacă vrea să verifice la Congres dacă are contracandidați în partid, Dragnea a arătat cu degetul spre președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, numărul doi în ierarhia PSD și succesorul statutar al președintelui partidului. „Este și cadrul cel mai bun pentru ca și cei care au făcut scrisori și le-au tot transmis să le susțină și să le dezvolte”, a spus liderul PSD despre Congres.
Bădălău a trimis, la începutul anului, o scrisoare deschisă în PSD, în care a afirmat că „partidul nostru a acceptat suspendarea democrației interne” și a avansat ideea unei „conduceri colective a partidului”.
Enigma candidatului la prezidențiale
Dragnea a respins ideea unei discuții în Congresul din martie despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2019. „Este mult prea devreme”, a apreciat liderul social-democrat. La începutul anului, Dragnea a explicat că „ar fi o mare greșeală” dacă PSD și-a stabili în această primăvară prezidențiabilul. „Dacă noi am desemna un candidat, în trei luni de zile el dispare”, a spus el. Întrebat dacă exclude o candidatură pentru preşedinţia României, Dragnea a evitat răspunsul: „Vom discuta mai târziu despre cine ar fi posibil candidat la prezidenţiale”.
Rugăminte
Avansată în PSD drept potențial candidat la prezi dențiale, pentru că stă cel mai bine în sondajele de opinie, Gabriela Firea a spus că nu va renunța la mandatul de Primar General al Capitalei. „Chiar dacă îmi cere preşedintele partidului sau partidul, colegii mei dacă îmi vor cere să candidez, le-am spus încă de pe acum să nu mai fiu vehiculată, să nu mai apar în sondaje, să nu mă mai măsoare”, a spus Firea.
„Ministrul Justiției să fie condus de bun-simț”
Dragnea a spus ieri că se așteaptă ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, „să facă ceea ce crede că trebuie făcut” în contextul acuzațiilor aduse DNA privind fabricarea unor probe în dosare și presiuni interne pentru urgentarea dosarelor unor PSD-iști. Potrivit legii, ministrul Justiției îi poate propune Președintelui României revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA. „Eu mă aștept să fie condus de bunul simț și de experiența pe care o are și de ceea ce se întâmplă în societate și în sistemul de justiție”, a adăugat Dragnea despre Toader.
Tudorel Toader FOTO: EVZ
Când jurnaliștii i-au spus că secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a afirmat că Toader trebuie să-și dea demisia din funcție, dacă nu propune revocarea șefei DNA, Dragnea a reacționat: „Dl Codrin Ștefănescu vorbește cam mult față de poziția pe care o are în partid. Cam mult și cam rău”.
Lucian-Silvan Pahonțu va fi anchetat în Parlament
Conducerea celor două Camere ale Parlamentului va stabili, azi, înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind „activitatea directorului SPP” acuzat de social-democrați că i-a spionat în loc să-i apere. Dragnea a spus că ancheta a fost stabilită de comun acord cu ALDE în cadrul coaliției de guvernare.
Lucian-Silvan Pahonțu. FOTO: EVZ
„Să vedem dacă a implicat instituția în activități dincolo de sfera atribuțiilor legale”, a spus liderul PSD despre generalul Lucian-Silvan Pahonțu, directorul serviciului secret care se ocupă cu paza demnitarilor. Ancheta parlamentară demarează după ce viceprim-ministrul PSD Paul Stănescu a declarat public că în luna octombrie a anului trecut, un „prieten” i-ar fi transmis din partea directorului SPP că Liviu Dragnea va fi „executat în martie”.