Lista neagră a crizei în România: ce domenii economice şi ce zone au fost cele mai afectate
- Raluca Florescu
- 1 martie 2012, 19:43
Numărul falimentelor înregistrate în 2011 a crescut cu 4,42% faţă de numărul celor din 2010, când se înregistrau 21.692 de dosare de insolvenţă, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Coface.
Primele trei poziţii ale clasamentului domeniilor cu cele mai multe falimente – comerţ cu ridicata, comerţ cu amănuntul şi construcţii – rămân neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative şi concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvenţe înregistrate în 2011, respectiv 55%, scrie Coface.
În studiul realizat de Coface au fost luate în considerare firme care şi-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.
Trei sectoare acumulează 50% din cazurile de insolvenţă
Astfel, comerţul cu amănuntul revine pe prima poziţie, confirmându-se astfel persistenţa dificultăţilor de ordin financiar cu care se confruntă firmele din acest sector, din cauza orientării într-o uşoară scădere a pieţei de consum către hypermarketuri şi retaileri.
Construcţiile întregesc topul primelor 3 sectoare cu cele mai multe insolvenţe, ocupând poziţia a treia în clasament.
Acest sector a înregistrat o crestere constanta a numărului de insolvenţe, astfel că numărul firmelor aflate in imposibilitate de a-şi acoperi datoriile curente a crescut de două ori comparativ cu soldul înregistrat la sfârşitul anului 2008 (când au fost semnalate 1.666 de insolvenţe).
Domeniul transporturilor înregistrează, de asemenea, un număr foarte ridicat de cereri de insolvenţă (1596), poziţionându-se, ca şi la sfârşitul anului 2009, pe locul patru în clasament.
Companiile care au prestat servicii conexe întreprinderilor au cunoscut de asemenea, o înrăutăţire continuă a situaţiilor financiare, pe fondul scăderii cererii şi a presiunii asupra preţurilor oferite, exercitate de către clienţi. Cele mai afectate domenii în 2011
Sectoarele cu cele mai agresive creşteri procentuale ale firmelor aflate în diverse stadii de insolvenţă sunt: tranzactiile imobiliare (+25,41%); industria de masini şi echipamente (+25,73%); poştă şi telecomunicaţii (+20,86%); sănătate şi asistenţă socială (+20,00%).
Singurele sectoare unde numărul de insolvenţe a scăzut în 2011 comparativ cu 2010, sunt fabricarea lemnului şi a produselor din lemn, fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi de încălţăminte şi industria metalurgică.
Cele mai afectate judeţe Din primele 10 judeţe ca număr de insolvenţe înregistrate la sfârşitul anului 2011, 6 se regăsesc şi în topul primelor 10 de la sfârşitul anului anterior, iar dintre acestea doar 5 se regăsesc în aceeaşi categorie la sfârşitul anului 2009. Judeţele care au înregistrat o evoluţie descrescătoare a numărului insolvenţelor sunt Bihor, Timiş, Iaşi şi Galaţi, locul acestora fiind ocupat de Argel, Prahova, Hunedoara şi Giurgiu.
Judeţele care au înregistrat o creştere masivă a insolvenţelor sunt Giurgiu (triplare a numărului de insolvenţe pe sold, de la 203 in 2010 la 754 în 2011), Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Dâmboviţa, Ialomiţa, acestea din urmă înregistrând o dublare a insolvenţelor pe sold.